Kako da zaštitite smokvu od izmrzavanja

Kako da zaštitite smokvu od izmrzavanja

Naša ekipa, zajedno sa stručnim saradnikom Vladimirom Milutinovićem, posetila je imanje Mladena Ćetkovića nedaleko od Beograda. Na imanju je bilo mnogo različitih vrsta biljaka, ali je glavni razlog naše posete bila jedna mlada smokva, tačnije, njena zaštita od hladnoće tokom zimskih meseci.

Vladimir Milutinović pokušao je da pomogne našem domaćinu, Mladenu Ćetkoviću, da uspešno zaštiti svoju mladu smokvu tokom zime.

Imam nekoliko vrsta voća ovde, a među njima i smokve. Svake zime imam jedan isti problem, one mi izmrznu. Postoji li lek za to?“ upitao je naš domaćin.

Smokva je mediteranska vrsta voća i poreklom je iz toplijih krajeva. Naravno, ona i kod nas može uspešno da se gaji, ali je veoma važno da je, dok je mlada, pravilno zaštitimo i pomognemo joj da ima dobro i jako stablo. Tada ona teže izmrzava“, ističe Vladimir.

Evo šta sve možete da proizvedete kada gajite smokve!

Ukoliko želiš da zaštitiš smokvu od izmrzavanja, postoje razne metode. Oko mlade biljke mogu se stavljati različiti materijali, na primer, borove grane, asura i drugo. Osim toga, adekvatnu zaštitu možeš da kupiš i u bilo kojoj apoteci. Reč je o agrilu. To je vrlo tanak materijal, napravljen od veštačkih vlakana i služi kao neka vrsta zavese“, dodaje on.

Mlada smokva - ©Agromedia

Agril je dovoljno lak da ne zgnječi biljku, a propušta i dovoljnu količinu svetlosti, pa biljke ispod njega mogu da rastu, dišu i obavljaju fotosintezu.


Međutim, ovaj materijal diše, nije kao najlon. Ukoliko se voćka njime dobro obavije i učvrsti, temperatura oko nje neće biti ekstremno niska, pa će smokva, ili neka druga vrsta, mnogo lakše prezimiti. Naravno, važno je dobro učvrstiti agril kako se na voćku ne bi srušio sneg i napravio još veću štetu“, naglašava Vlada.

Smokve se jedu suve i sveže, a kako se gaje?

Ukoliko biste želeli da zaštitite i druge vrste biljaka koje su sklone propadanju, na primer vaše rododendrone, ukrasne sadnice, japanske jabuke, ili neke osetljivije voćne vrste, možete da koristite različite tipove agrila. Taj materijal tkan je tako da ima određenu gustinu i debljinu, pa možete izabrati i tanji i deblji“, objašnjava Milutinović.


Zaštita mlade smokve - ©Agromedia

Na kraju, važno je izabrati i odgovarajuć termin za primenu agrila. Naime, ovaj materijal za zaštitu voćaka ne bi trebalo da se koristi u vreme jakih mrazeva. Najbolje je ovaj posao završiti pre hladnih dana i time biljku zaštititi kontinuirano. Agril se skida u proleće, posle mrazeva“, ističe Vlada.


Naravno, agril možete da koristite i za prikrivanje drugih biljaka, rasada ili cveća u vrtu. On je dovoljno lak da ne zgnječi biljku, a propušta i dovoljnu količinu svetlosti, pa biljke ispod njega mogu da rastu, dišu i obavljaju fotosintezu“, dodaje on.

Sagovornici:
dipl. inž. Vladimir Milutinović
Mladen Ćetković, poljoprivrednik

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica