Kako da pravilno orezujete biljke – savet stručnjaka

Kako da pravilno orezujete biljke – savet stručnjaka

Dragan Radojević se bavi orezivanjem sadnica više od 40 godina. Kalemio je, kaže, više od milion sadnica, a koliko ih je orezivao nije moguće izbrojati. Objasnio nam je, zajedno sa profesorom Ivom Đinovićem, kako pravilno da orezujemo sadnice.

“Malo iskustva imam, nekih 45-46 godina rada“, šaljivo započinje priču Dragan Radojević i dodaje da je 22 godine radio u Zavodu za voćarstvo u Beogradu, zatim privatno u Četerežu i sa profesorom Ivom Đinovićem.

Ako neko može da posavetuje kada je o orezivanju reč, to je Dragan.

Ko hoće da orezuje mora da obrati pažnju na vreme, da orezuje sadnice u pravo vreme, da bude bez kiše. Važno je da se ostavi dovoljno rodnih grančica, a da se bace vodopije i sve koje su štetne. Vodopije nemaju pupoljke, ne daju plodove, a štetne su jer kradu hranu i energiju biljci“, kaže Dragan.

Pola posla obavljaju i makaze, pa je važno da onaj koji hoće da se bavi ovim poslom nabavi jedne dobre. Seku se grane koje imaju dosta rodnih pupoljaka, koje su po strani drveta. A kako izgleda kada Dragan orezuje, uz asistenciju profesora Dr Ivu Đinovića pogledajte u našem video prilogu.

Sagovornici: Dragan Radojević i Dr Ivo Đinović

Komentari (1)

neko i nesto

2021-02-20 15:06:26

Dok je ziv, covek ne moze da izbroji do milion, a ne da nakalemi toliko.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica