Istraživali smo: da li je Ajdared i dalje popularna sorta jabuke

Naša ekipa nedavno je posetila voćnjak Dejana Petrovića, jednog mladog voćara u Malom Požarevcu. Razlog našeg dolaska bio je da otkrijemo na koji način danas razmišljaju mladi voćari i koje to sorte voća koriste u svojoj proizvodnji. Pogledajte šta smo saznali.

Dejan Petrović, mladi voćar iz Malog Požarevca, na samom početku našeg razgovora rekao nam je koje je sorte jabuke posadio u svom novom, savremenom voćnjaku.

U ovom mladom zasadu gajim samo sortu jabuke Ajdared.“

Kako je jabuka OSVOJILA SVET?

Zašto si se odlučio baš za nju? Jedno vreme se govorilo da je to prevaziđena sorta i da se ne traži na tržištu.

U drugim zasadima imam sorte Rajders, Red čif i druge novijeg datuma. Međutim, na tržištu je i dalje Ajdared sorta koja je aktuelna i prodajna, a nadam se da će tako i ostati dok ovaj voćnjak ne stigne na berbu, u narednih nekoliko godina.“
 

Zasad jabuke - ©Agromedia 

Naravno, nije samo prodaja razlog što sam se odlučio da baš tu sortu gajim na većim površinama. Ne smemo da zaboravimo ni njenu rodnost, način čuvanja i druge povoljne karakteristike. Jeste da se pre desetak godina govorilo kako je Ajdared prevaziđena sorta, ali to ne menja činjenicu da je ona u proizvodnji veoma zahvalna.“

3 stavke koje strani kupci jabuka najviše vrednuju

Kakva je u ovom kraju obojenost plodova? Da li jabuke dobijaju lepu boju?

Dobra je obojenost. Imamo mnogo rose, a i relativno je visok teren. Okruženi smo planinama, tu nam je i Kosmaj. Sve to pozitivno utiče na obojenost jabuka. Čak ponekad i Greni smit hoće da se oboji, a to već nije dobro.“
 

Zasad jabuke - ©Agromedia 


Kakvu si tehnologiju primenjivao u svom zasadu? Rekao bih da je prilično gusta sadnja.

Sađeno je na razmaku od 3,5×1,20 metara, na podlozi M26. To je neki standard kojeg se mi pridržavamo već godinama.“

Jabuke kao u južnom Tirolu!

Šta sve imaš od voćnih vrsta na imanju?

Najviše imam jabuke. Osim njih, imam i breskve, nektarine, kruške, šljive i malo vinove loze za svoje potrebe.“
 

Ko nije spreman da redovno prati savremene tehnike i trendove u poljoprivredi, teško će opstati u proizvodnji.


Imate li i neku hladnjaču i mogućnost da čuvate rod?

Imamo hladnjaču. Brat i ja radimo zajedno, pa smo uložili u nju. Sada možemo da čuvamo rod kada nam ne odgovara, ili kada nismo u mogućnosti da ga odmah prodamo, naročito jabuke.

Promene na plodovima jabuke za vreme čuvanja u skladištima

Može li od voćarstva da se živi?

Može. Nije sjajno i mi bismo voleli da je to bolje, ali eto. Živimo nekako. To nam je jedini izvor prihoda, pa i moja, a i porodica moga brata žive samo od voćarstva već godinama. Inače, naši roditelji su u ovom poslu još od sedamdesetih godina.“
 

Protivgradna mreža - ©Agromedia 


Odlučili ste da primenite kompletnu tehnologiju. Imate i zaštitu i navodnjavanje?

Mora tako. U suprotnom, kada naiđe grad ili oluja, mi tu robu više ne možemo prodati. Za prvu klasu, koja je rentabilna, moraju da se podižu protivgradne mreže. Jedino prva klasa ima cenu, druga i treća ne, pa nisu ni isplativa ulaganja.“

Kako se snalaziš kada je reč o nalaženju informacija, stručnim savetima i preporukama?

Nedostaju nam stručni saveti. Imam drugare koji mi pomažu u zaštiti, a naravno koristim i internet i podatke koje mogu da pronađem na njemu. Pratim nove trendove, načine rezidbe i sve ostale promene. Jednostavno, ko nije spreman da redovno prati savremene tehnike i trendove, teško će opstati u ovoj proizvodnji.“
 

Zasad jabuke - ©Agromedia 


Dakle, više ne može da se radi posao kao što su ga radili naši preci?

U jednom delu proizvodnje tradicija može da se sačuva. Ipak, mnogo su zastupljenije inovacije i novi načini rada. Moj deda je, na primer, sadio jabuku na 3 do 4 metra razmaka i pravio velike krune. Ja to više ne radim, jer se bavim intenzivnom proizvodnjom. Moramo da se prilagođavamo.“

Da zaključimo, poljopriveda je baš kao i bilo koja druga grana privrede, dinamična, prate je velike promene i čovek mora stalno da bude u toku sa svim informacijama kako bi svoju proizvodnju održao isplativom.

Tako je. Poljoprivreda je postala veoma dinamična, mora da se prati sortiment, uzgojni oblici i sve ostalo što tržište nudi, ali i traži.

Sagovornik:
Dejan Petrović, voćar iz Malog Požarevca

Komentari