Iskoristite prednosti jesenje sadnje voćaka

Iskoristite prednosti jesenje sadnje voćaka

Sadnja voća može se obavljati tokom jeseni, zime ili ranog proleća, ali treba izbegavati sadnju u smrznutu i previše vlažnu zemlju. U daljem tekstu saznajte prednosti jesenje sadnje voća.

Voćnjak - © Pixabay

Priprema zemljišta obuhvata čišćenje i ravnanje zemljišta, rigolovanje, plitka obrada zemljišta, meliorativno đubrenje i ravnanje nakon pripreme.

Nakon završene pripreme zemljišta, a pre same sadnje voća potrebno je izvršiti još nekoliko važnih operacija, kao što su: razmeravanje i obeležavanje puteva i sadnih mesta, kopanje jamića za sadnju i neposredna priprema sadnica.

Prednosti jesenje sadnje

Prednosti jesenje sadnje su te što se posađene sadnice bolje primaju, tokom zimskog perioda obrazuju jači korenov sistem, pa samim tim i brže rastu u prvim godinama nakon sadnje.

Obrada zemlje - © Pixabay

Izbegavaju se mnogi radovi koji bi se za prolećnu sadnju morali uraditi da bi se sadnice sačuvale u zdravstveno odgovarajućem stanju.

Takođe, izbegava se trapljenje i čuvanje sadnica do proleća, nema gubitaka od glodara u trapu, pojave sušenja korena, kao i dodatnih troškova manipulacije. Sa sadnicama treba pravilno postupati, a dešava se da taj period što je duži od momenta vađenja do sadnje, bude sa propustima kao što su isušivanje, izlaganje vetru, mrazevima, suncu.


Jesenjom sadnjom se svi ovi mogući problemi izbegavaju, pa je procenat prijema veoma visok, bez kasnijeg većeg podsađivanja. Najčešće nije potrebno zalivati posađene voćke, osim u izuzetno suvim godinama, što je takođe velika prednost u odnosu na prolećnu sadnju kada odmah kreću visoke temperature i neophodna potreba za vodom.

Mlad zasad - © Pixabay

Sadnice koje se posade u jesen tokom zimskog perioda se dobro ukorene, tako da korenov sistem sa prvim prolećnim danima dobro funkcioniše i šalje hranljive sastojke u nadzemni deo voćke, koja sve brže napreduje.


Jesenja sadnja daje dobre rezultate i za sadnice sa prevremenim grančicama, zato što se uspostavlja bolja ravnoteža između nadzemnog dela i redukovanog korenovog sistema voćke.

Sadnja u jesen se može obavljati sve dok se temperatura vazduha ne spusti ispod nule, odnosno da zemlja nije u smrznutom stanju. Za sadnju nije pogodna ni previše vlažna zemlja.


Zasadi iz jesenje sadnje moraju biti adekvatno zaštićeni na mehanički i hemijski način od zečeva, poljskih miševa i drugih nepoželjnih uticaja kako ne bi do proleća, a i kasnije, istrpeli nedostatke i gubitke.

Autor: dipl.inž.polj. Gvozdić Ljiljana PSSS Kosovska Mitrovica

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica