Svet poljoprivrede Prodavnica

Intenzivno gajenje oraha: Sa ovom sortom otkup roda je zagarantovan

Usled visoke cene oraha na tržištu, sve je više onih koji se odlučuju za gajenje ove kulture. Od odabira sorti i kvalitetnih sadnica zavisi i prinos a samim tim i zarada. Kompanija Misbell Orah Sadnice bavi se distribucijom sadnica visokorodnih sorti oraha, koje dolaze iz Turske.

„Naš sadni materijal stiže iz Turske, gde ih ova kompanija proizvodi, izvozi ih na celoj teritoriji Balkana gde ih prodaje. Etikete na sadnicama su garancija svim proizvođačima da su sertifikovane od strane ministrastva Turske. Reč je o dvogodišnjim sadnicama u prvoj extra klasi. Standard ovih sadnica je od 1,20 metara pa naviše“, objašnjava dipl. inž. Jelena Gogić iz kompanije Misbell.

Sorta oraha pod imenom Čendler, koju ova kompanija proizvodi, već godinama je jedna od najtraženijih i najisplativijih na svetu. Pored toga što je otporan na bakteriozu, karakteriše ga i veliki prinos spoljnih grana. Zbog svega toga Čendler je ekonomski najisplativija sorta oraha za uzgoj.

„Čendler je sorta broj 1, je američka sorta koju su 80-ih godina Turci otkupili od Amerikanaca. Radili su na njoj i usavršili je za svoje potrebe. Ovo je sorta koja se dosta gaji i u drugim delovima Evrope. U Bugarskoj, Francuskoj, Rusji i Ukrajini, ali i Španiji i Italiji. Na našim prostorima je to nešto novo. Registrovana je 2016. godine. Mi smo prva firma na ovim prostorima koja je počela time da se bavi. Reč je o lateralnoj sorti koje rađaju duž celih grana i samim tim prinos kod njih je značajno veći. Takođe, ovaj orah se sadi gusto, pa se tako dobija 280 biljaka po hektaru“, kaže Jelena.

Misbell orah sadnice  - © Agromedia

A koliko je interesovanje srpskih proizvođača za kompaniju Misbell govori i podatak da se samo na teritoriji Srbije njihove sadnice posađene na površinama od oko 200 hektara za samo 2 godine. Naravno, mnogi proizvođači se još uvek javljaju i mnoge sadnice su već rezervisane.

Pored velike potražnje i visoke cene na tržištu, prednost ove vočne kulture je ta što je on veoma lak za gajenje i to pre svega jer je primena zaštite minimalna.

Orah kao voćka, kako ističe dipl. inž. Jelena Gogić iz kompanije Misbell nije zahtevan za gejenje. Ona dodaje su ulaganja solidna, ni previše velike niti previše mala i da svako ko ima čak i samo hektar zemljišta može da počne da gaji ovu kulturu. Takođe. Orah se ne prska poput jabuke u 25 tretmana, on se u početne dve godine prska svega 2 do 3 puta godišnje, a kad krene u rod zaštita je nešto intenzivnija, ali opet ne preterana svega 6 do 7 prskanja godišnje.

Misbell orah sadnice  - © Agromedia

Pored svoje stručne pomoći u odgajanju oraha, kompanija Misbell svim proizvođačima koji se odluče za njihove sadnice odmah obezbeđuje i otkup plodova ove voćne kulture.

„Prve 4 godine dok orah ne krene u rod mi smo sto postu tu uz njih. Imaju komplentnu pomoć i savete od nas. Što se tiče prihrane, rezidbe i kompletne brige oko njihovog voćnjaka. Takođe, naša firma obezbeđuje zagarantovan otkup ploda, što je vrlo značajno. Turska je četvrta u svetu po proizvodnji oraha. Oni proizvedu oko 200 hiljada tona, ali njima je potrebno još toliko. I cilj naše kompanije jeste da se sa ovim sadnicama koje proizvodimo deo podmiri naše potrebe, a deo izvozi nazad za Tursku“, kaže Jelena iz kompanije Misbell.

Ova kompanija će se i ove godine naći na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. A pored oraha, planovi ove kompanije i da počne sa uvozom sadnica badema koji može da uspeva i na našem podneblju i kestena, ali i prodaju mehanizacije za prevoz koštičavog voća.

Sagovornica: Dipl. inž. Jelena Gogić, kompanija Misbell

Komentari