Institut za voćarstvo: Organske sadnice maline od naredne sezone

Institut za voćarstvo: Organske sadnice maline od naredne sezone

Zasnivanje zasada maline u konvencionalnoj proizvodnji može biti veoma jednostavno uz kvalitetan sadni materijal. Institut za voćarstvo u Čačku već duži niz godina proizvodi standardni i sertifikovani sadni materijal za ovu vrstu proizvodnje, a sada planiraju i da proizvode sadnice maline po principima organske poljoprivrede.
 

Malina - © Pixabay

Ministarstvo poljoprivrede i Institut za voćarstvo imaju u planu da komercijalizuju proizvodnju sadnica maline metodom kulture tkiva. To će biti dobra osnova za podizanje matičnjaka za proizvodnju sertifikovanih sadnica, saopšteno je iz Instituta.

Saveti za odabir kvalitetnih sadnica maline

Ipak, sve je izraženija svest potrošača o korišćenju bezbedne hrane, odnosno hrane iz organskog uzgoja bez korišćenja pesticida. Zato je Institut za voćarstvo sklopio dogovor sa firmom iz Beloljina o proizvodnji sadnica maline po principima organske poljoprivrede.

Iz Instituta navode da bi prilikom izbora sorti za zasnivanje zasada prednost trebalo dati sortama prilagođenim lokalnim agroekološkim uslovima. Institut za voćarstvo će prema potpisanom ugovoru u narednom periodu proizvoditi sadnice maline sorte vilamet.
 

Malina - © Pixabay

Uprkos činjenici da je u Srbiji u 2015. godini proizvedeno 79.000 tona maline (prema podacima Međunarodne organizacije proizvođača i prerađivača maline), na površinama od oko 20.000 hektara, samo mali deo te proizvodnje čini malina gajena po principima organske poljoprivrede. Međutim, poslednjih godina primećuje se sve veće interesovanje proizvođača za gajenje maline po organskom principu.

Zaštitite na vreme osetljivu kraljicu voća – malinu


Voćari koji se bave organskom proizvodnjom mogu da prodaju svoje plodove po znatno višim cenama od plodova proizvedenih u konvencionalnim zasadima.

Za uspešno zasnivanje zasada maline namenjenih organskoj proizvodnji veoma je važno da sadni materijal bude proizveden prema metodama organske poljoprivrede, odnosno mora imati sertifikat.

Izvor: Glas zapadne Srbije


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica