Svet poljoprivrede Prodavnica

Hladnjačari: Otkup maline počeo, cena neizvesna

Iako je pre dva meseca na sastanku u republičkoj vladi, na kome su prisustvovali i predstavnici malinara, utvrđena proizvođačka cena malina od 139,3 dinara po kilogramu, plus marža i troškovi prevoza, otkupljivači i izvoznici insistiraju ovih dana na ceni od 100 dinara za kilogram maline. Proizvođači smatraju da je ovakva cena ponižavajuća i očekuju pomoć države.

 

Po rečima Raka Radičevića iz Kaone, sela u lučanskoj opštini, ali i drugih proizvođača maline, otkupljivači i izvoznici „crvenog zlata“ na sve načine nastoje da na neposrednim proizvođačima i bez muke ostvare što veći profit, pri čemu na direktan način krše dogovor postignut pre dva meseca u Ministarstvu poljoprivrede. Tada je, o čemu je i naš portal pisao, postignut dogovor da cena maline bude 139,3 dinara po kilogramu za ona područja u kojima je prinos do osam tona po hektaru,dok je cena maline za prinos od 10 do 12 tona po hektaru trebalo da bude 110,9 dinara ,plus marža i troškovi prevoza. Kako sada stvari stoje od dogovora nema ništa jer otkupljivači i izvoznici nude cenu od 100 dinara.

„Za nas je to neprihvatljiva cena, bolje reći ponižavajuća i vodi nas u čist gubitak. Ja sam podigao plantažu maline na površini od jednog hektara i u sadnice, obradu, žicu, kolje, i sve druge radove, uključujući i zaštitna sredstva koja su upotrebljena po savetima stručnjaka, uložio 6.000 evra. Zasadu je treća godina,u punoj je rodnosti,i ako bih brao maline i plaćao radnike svakog dana beležio bih čist gubitak. Rešenje je da malinjak dam nekome da bere „napola“,kako se to na selu kaže, ako i za takvu ponudu bude zainteresovanih u šta sumnjam“, kaže Rako Radičević.

Po ceni od 100 dinara po kilogramu, o kojoj se ovih dana uveliko priča među proizvođačima, retko ko će da bere maline, možda, samo oni koji imaju sopstvenu radnu snagu i male posede. Svi su svesni situacije na tržištu i ne očekuju da će se više ikada ponoviti 2008.godina kada je malina imala cenu od 2,4 evra za kilogram, ali ovo što se poslednjih godina događa s malinom je ispod svake ekonomske logike.

Malinari traže bolju cenu maline - © Agromedia

Ponuda maline sve manja, cena sve niža

„Ovo je treća uzastopna godina u kojoj je jako loš rod i zbog kiše i snega biće na nivou od 30.000 tona, što je duplo manje nego prošle godine. Ništa nije bolje prošla malina u Čileu, gde je u prvoj berbi rod bio 34.000 tona, dok su Poljaci doživeli krah. Očito da maline nema na tržištu dovoljno, a nudi nam se cena od 100 dinara“, istakao je ovih dana Milan Radojičić iz Udruženja Vilamet.

Predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Srbije Dobrivoje Radović izjavio je za jedan dnevni list da je ponuđena cena neprihvatljiva i da prerađivačka cena ne sme da bude manja od 140 dinara, optuživši pri tom lobi koji hoće da malinu otkupi za bagatelu.

Istog je mišljenja i kraljevački agronom Dragutin Jevtović koji smatra da država ima obavezu da uvede red na tržištu, da suzbije monopol otkupljivača i izvoznika i konačno zaštiti direktne proizvođače maline koji godinama donose državi devizni prihod koji nije zanemarljiv.

 Malinari traže bolju cenu maline - © Agromedia

Osim što su imali ozbiljne probleme sa kišom, snegom i nedavnim poplavama, iz godine u godinu problem radne snage je sve ozbiljniji. Berači jagoda mogli su se naći po ceni od 2000 dinara po danu,plus dva obroka i prevoz dok je situacija sa angažovanjem radnika za berbu malina veoma teška. Već sada dnevnica je od 2500 do 3000 dinara, plus hrana i smeštaj što malo ko ima račun da plati pri ponuđenoj ceni od 100 dinara po kilogramu.

Ima li nade za dogovor?

Pri ponuđenoj ceni, kako tvrde predstavnici udruženja malinara, ove sezone malo ko će u malinjake. Preovlađuje mišljenje da će do nekog povoljnijeg rešenja po proizvođače ipak doći, u čemu se očekuje pomoć Ministarstva poljoprivrede, odnosno Vlade. Možda iz tih razloga neki veliki otkupljivači još ne izlaze sa cenom maline. Tako, na primer, Miroljub Polugić iz hladnjače u Vrdilima kod Kraljeva, koja je u vlasništvu engleske kompanije „Lameks“, jednog od najvećih evropskih prerađivača mesa, voća i povrća, za naš portal kaže da je otkup ovogodišnjeg roda maline počeo ali da cena još nije utvrđena. Hladnjača Mondi Lameks u Vrdilima je među najvećim otkupljivačima i izvoznicima maline u Srbiji te trenutna neizvesnost u pogledu cene možda i donese dobre vesti za proizvođače.

Komentari