Gajenje lešnika i oraha u leskovačkom kraju – prilika za mlade poljoprivrednike

Gajenje lešnika i oraha u leskovačkom kraju – prilika za mlade poljoprivrednike

Nema dvorišta ili okućnice u leskovačkom kraju da pored jabuke, kruške i šljive nema bar jednu sadnicu oraha ili lešnika. Tako je slobodni rast i razmnožavanje pojedinih biljaka i životinja u atarima Jablaničkog okruga uslovio brojne toponime mesta sa lepim imenima. Leskovac i Orašac su samo neka od njih. Pored toga, veliki slobodni rast koštunjavog voća, poslednjih godina je iznedrio i poslovne ideje za gajenje lešnika i oraha. 

gajenje-lešnika-i-orahaFoto:T.Stevanović

Istorija neosporno tvrdi da je svojevremeno vizantijski car Manojle Prvi Komnin prilikom susreta sa srpskim županom Nemanjom u Nišu, mlađanom spskom suverenu poklonio, između ostalog, oblast obraslu gustom leskovom šumom – „Dubočicu“, današnji Leskovac. Vizantijskom imperatoru sa obala Egeja bio je suviše smorljiv posao skupljanje zrelih lešnika. Ali, to je bila prilika da brojne poslastice od lešnika i oraha prvi put dođu na trpeze srspkog dvora. Pod lešnikom se u Evropi danas, prema nezvaničnim izvorima, nalazi čak oko 800 hiljada hektara.

Lešnik – vitamin i lek

Lešnik je izuzetan izvor vitamina E i C, i sa mnoštvo vlakana neophodnih ljudskom organizmu. U lešniku je visok udeo omega-3 masnih kiselina, u kojem oleinska kiselina značajno utiče na regulaciju kardiovaskularnog sistema. Danas nema kvalitetnih konidorskih proizvoda koji ne sadrže bar imalo lešnika u sebi. Pored svoje hranljivoisti lešnik iz leskovačkog kraja je odličan u čaju i kao obloga za smirenje rana i upaljenih proširenih vena.

Mladi poljoprivrednici se okreću gajenju lešnika i oraha

Sve više domaćinstva u leskovačkom kraju svoje zaprložene voćnjake i njive danas obnavljaju novim zasadima lešnika. U proseku je danas oko 40 novozasadjenih lešnika po registrovanom domaćinstvu u poslednjih par godina. Otuda Leskovac sa pravom i ponosom opravdava svoje ime po leski, od koje mnogi mladji poljoprivrednici u brdskom delu leskovačke opštine, na obroncima Babičke Gore, puno očekuju.

Leksovački orah – prilika za prodaju stolarskoj industriji

Kao i lešnik, orah u leskovačkom kraju ima slobodan prirast. Na petnaestom kilometru od grada Leskovca na nadmorskoj visini od oko 360 metara nema njive, medje ili vrzine u selu Orašcu gde slobodno ne raste po koji orah. Ogromni orasi, velikih krošnji zaposeli su obale reke „Orašačke reke“ koja se desetak kilometara niže ka gradu uliva u Južnu Moravu. Orah u ovom kraju je u slobodnom rastu izmedju 10 i 15 metara visine, sa najmanje 2,5 metara visine čistog stabla, što je izvanredna mogućnost za prodaju stabala stolarskoj industriji

Prema proceni stručnjaka iz leskovačkog Zavoda za poljoprivredu u tom kraju godišnje padne oko 750 mililitra vodenog taloga što je izuzetno povoljno za prirast oraha. Da je hemofitna biljka koja traži puno svetlosti  ukazuju i pojedinačna stabla po brežuljcima ovog sela, koje je dobilo ime po orahu, bez posebne nege i djubriva, inače orah u sadnji traži dublju jamu sadnje i KAN-djubrivo.

Gajenje lešnika i oraha – isplativ biznis

Cena lešnika i oraha na leskovačkim pijacama kreće se od 650 do 850 dinara po kilogramu u ljusci, dok su oljušteni znatno skuplji.

Sadnja koštičavog voća u leskovačkom kraju uz pomoć subvencija lokalne samouprave Leskovca postala je hit medju mladjim poljoprivrednicima. Pored nabavke repromaterijala za rani uzgoj povrća lokalna samouprava Leskovca je u svome budžetu za 2021.godinu planirala i značajna sredstva za razvoj voćarstva, a očekuje se da pravi prinosi tih aktivosti dođu do izražaja u narednih par godina.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica