Svet poljoprivrede Prodavnica

Gajenje lešnika za Ferero – Put do sigurne i dobre zarade

Mnogi se pitaju da li se isplati proizvodnja lešnika u Srbiji. Zato smo razgovarali direktno sa proizvođačem lešnika iz kompanije Novo plus, kako bismo vam preneli informacije iz prve ruke.

Prema rečima Novo Radonjića iz kompanije Novo plus, uzgoj lešnika je veoma isplativ biznis, ali mora da se sačeka peta godina da bi se pokrilii troškovi, a tek u šestoj godini da se ostvari računica.

On naglašava da treba dosta vremena tokom godine da se posveti održavanju zasada i da je neophodno da se ispoštuje ceo proces, od kvaliteta zemljišta pa na dalje, da bi proizvodnja došla što brže, a ne da prođe 7 godina, a da nemate prvi rod.

Na ideju da podignu zasad lešnika su došli 2015. godine od kolega koji su posadili zasade u okolini Crvenke. Tada su uradili plan na 40 hektara. Sadnice za su nabavili od kompanije Agriser koja je u vlasništvu italijanske kompanije Ferero, a prvo su posadili 15 hektara, pa naredne godine još 25 hektara.

Novo nam je čak otkrio i koju su tehnologiju uzgoja primenili.

Ferero lešnik: Put do sigurne i dobre zarade -© Agromedia

„U samom startu urađena je analiza zemljišta, a zatim bacanje stajnjaka i to 100 tona po hektaru. Na to smo još stavili veštačko đubrivo. Onda smo podrivali, pa zaoravali na 40. U jesen smo uradili zasad i odmah smo stavili sistem za navodnjavanje kap po kap. Ovaj sistem je odmah bio u funkciji kako bi imali primanje sadnica 100%“, navodi Novo.

Ali, tu nije završen proces proizvodnje lešnika. Njegov bitan deo je i skladištenje dobijenih proizvoda.

„Mi imamo naš magacinski prostor gde ćemo ove godine da skladištimo lešnik. Ferero grupa radi otkup na bazi sušenog lešnika i roba se prodaje u ljusci“, kaže Novo.

Što se tiče bolesti, Novo nam objašnjava da je lešnik dosta otporan i nema oscilacija i gubitka sadnica. Takođe, oni rade kompletno prskanje 6-8 puta u toku godine.

Zasad lešnika kompanije Novo plus je sada u petoj godini i trenutno rade drugo skupljanje lešnika, a očekuju prinos oko 20 tona.

„Na starom zasadu se otprilike očekuje oko 800 kg po hektaru, a do kraja ostaje da se vidi. U proseku to će biti oko 500 kg po hektaru lešnika u ljusci“, otkriva nam Novo.

Ferero lešnik: Put do sigurne i dobre zarade -© Agromedia

Oni su potpisali ugovor sa kompanijom Ferero i ovo im je prvi rod koji im nude na otkup, odnosno 75% roda ukoliko im, naravno, bude odgovarala cena, koju Ferero prati na svetskoj berzi.

„Po meni, tu ne bi trebalo da bude problema, s obzirom da su oni veliki otkupljivač lešnika“, kaže Novo i dodaje da imaju jako kvalitetne sadnice lešnike i da im se od 8000 sadnica, bukvalno samo 10 nije primilo, a ostale su imale 100% prijem.

Što se tiče saradnje sa kompanijom Ferero i Agriser, Novo naglašava da je reč o dobrom i kvalitetnom partneru, a dodatno ističe da su veoma odgovorni, da dolaze na teren, obilaze zasad i stalno prave projekcije na razvoj sadnica i potencijalni prinos. Pored toga, dali su im predlog načina sadnje sadnica, logističku podršku, stučnu pomoć kod primene tehnologije proizvodnje lešnika.

„Oni proširuju svoje plantaže, žele da imaju što više zasada u Srbiji, što je za nas dobro, jer imamo sigurnog otkupljivača lešnika u narednim godinama”, zaključuje Novo.

Sagovornik: Novo Radonjić, Novo plus d.o.o.

Komentari