Gajenje borovnice u saksijama: Dobro kontrolisanim uslovima do visokog roda

Gajenje borovnice u saksijama: Dobro kontrolisanim uslovima do visokog roda

Gajenje borovnice može biti veoma profitabilno samo pod uslovom da se tržištu obezbedi dobar rod. A kvalitetan plod i visok prinos jedne ovakve voćne kulture zavisi od niza faktora. Neki od njih su kvalitetan sadni materijal i zaštita od štetočina i padavina. Sve te elemente moguće je prevazići samo u kontrolisanim uslovima, odnosno sadnjom borovnica u saksijama.

 

Gajenje ovih borovnica zasniva se na sadnji u saksijama u kojima se nalazi mešoviti supstrat sa 10 do 30 odsto perlita. Ovaj susptrat ima PH vrednost od 4,5 do 4,8 i sadrži kokosova vlakna.

Članovi zadruge De la Tero sadnju borovnice obavljaju obično u saksijama, zbog visoko kontrolisanih uslova. Naime, razni faktori kao što su recimo padavine ili česte bolesti mogu da rezlutiraju smanjenim prinosom. A to proizvođačima ove voćke predstavlja ozbiljan problem. Zato su kontrolisani uslovi koji sadnja u saksijama omogućava od velike važnosti za kvalitetan rod, a samim tim i dobar profit.

Gajenje borovnica u saksijama - © Agromedia 

Pored toga, članovi ove zadruge, poučeni iskustvom predlažu prolećnu sadnju zbog povoljnijih vremenskih uslova. Ovaj period godine idealan je za presađivanje biljke iz manje saksije u veću. Kako bi maksimalno iskoristili prostor oni preporučuju da se borovnica sadi sa međurednim razmakom od 2,4 metara, i sa razmakom između saksija 60 centimetara. Ukoliko se pridržavaju svih ovih smernica proizvođači mogu da očekuju rod u samoj godini sadnje. To naravno neće biti neki visok prinos, ali punu rodnost već mogu da očekuju u 3. godini.

Ova zadruga u poslednjih 2 godine posadila je 200.000 sadnica, tehnologijom sadnje u saksijama na 30 hektara. Ove površine se jednim delom nalaze u Mačvi a drugim delom u centralnoj Srbiji. Takođe, ističu da su sorte duke i draper najpogodnije za sadnju na našim prosotorima u ovim klimatskim uslovima. Ove rane sorte borovnice su takođe idealne i za plasman na evropsko tržište. 

Gajenje borovnica u saksijama - © Agromedia

Zadruga De la Tero već dugi niz godina ima uspešnu saradnju sa jednom američkom komapnijom koja ima svoju ispostavu u Holandiji. Od njih godinama nabavljaju vrhunske sadnice sorte duke i draper. Ono što je veoma važno je da su te sadnice sertifikovane, kao i da su prošle sve fitosanitarne preglede i kao takve se kasnije isporučuju partnerima zadruge De la tero u paletama od po 200 komada, a onda odlaze dirketno na sadnju u njivu.


Svi koji su zainteresovani za sadnju borovnice i kupovinu sadnog materijala mogu se obratiti zadruzi De la Tero. Ukoliko su zaintersovani to bi trebalo učiniti što pre kako bi sadnice ove vočne kulture bile pripremljene i spremne za isporuku sledećeg proleća. Saradnja sa zadrugom De la Tero vam daje siguran ključ u ruke i sve ono što vam je potrebno da biste imali dobar zasad borovnice.

Sponzorisani članak:
Voćarska zadruga
Ulica: Kralja Aleksandra 13, Slepčević
Telefon: 060 73 73 503

Komentari (2)

Dragi Stanković

2021-11-20 15:02:35

Da li je potrebno bilo kakav dodatak u nema;ki original supstrat dobijen iz Nemačke.

agromedia

2022-01-10 13:55:43

Poštovani Dragi, nismo sigurni o kom supstratu se radi. Najbolje je da proverite na pakovanju ili konsultujete se tamo gde ste ga kupili. Srdačan pozdrav!

Slavica Dragicevic

2021-03-24 07:46:32

Postovani,
da li imate na prodaju 10 velikih saksija borovnice koja ce da rodi ove godine. Zelim za sopstvene potrebe vec formiranu zdravu biljku sa adekvatnim zemljistem. Molim Vas da mi odgovorite da li imate ovakvu borovnicu za prodaju i koja je cena. Hvala.
Slavica Dragicevic iz Loznice

agromedia

2021-04-12 11:37:35

Poštovana Slavice,

Nemamo u ponudi borovnice u saksiji. Na sajtu u delu “Prodavnica” su svi artikli koje možete poručiti preko našeg portla.

Lep pozdrav,

Jelena Jovanović
Agromedia tim

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica