Saveti za odabir kvalitetnih sadnica maline

Saveti za odabir kvalitetnih sadnica maline

Početak formiranja malinjaka donosi pitanje kako obezbediti kvalitetne sadnice maline. Vilamet na prvom mestu, zatim Miker, Polka, Polana ili druge manje prisutne sorte malina su zastupljene kod naših malinara.

 

Sadnica malina ima na svakom koraku. Tu su ponude u oglasima, preporuke prijatelja, reklame rasadnika i, naravno, ovlašćene organizacije, odnosno instituti za proizvodnju i promet sertifikovanog sadnog materijala. Cene su u širokom rasponu, ali šta odabrati?
 

Maline - © Foto: www.pixabay.com

Šta se nudi kao sadni materijal maline? 

  • Sopstveni sadni materijal iz starog malinjaka.
  • Kupovina sadnica koje malinari uklanjaju kada razređuju lastare u malinjaku.
  • Sadnice koje malinari nude za prodaju jer su odlučili da krče deo zasada ili ceo zasad.
  • Proizvođači koji samostalno proizvode sadnice iako nisu registrovani kao rasadnik.
  • Rasadnici voćarskog i loznog kalema koji u ponudi imaju i maline više vrsta.
  • Trgovinske agro kuće nude prodaju deklarisane sadnice namenjene maloprodaji.
  • Ovlašćeni rasadnici sertifikovanog sadnog materijala maline.
  • Instituti poseduju laboratorije i proizvodnju bezvirusnih sertifikovanih sadnica.
  • Centri za kooperativno poslovanje i trgovinu vrše prodaju uvoznih sadnica maline.
 
Maline sorte polka - © Foto: Vladimir Milutinović

Svakako da je na vama odluka šta odabrati. Cene se shodno tipu sadnog materijala kreću od nekoliko desetina evrocenti, pa do nekoliko evra, zavisno ko kome i koliko sadnica prodaje. Sadnica ima dovoljno za sve, ali nije retkost da ih pred kraj sezone, u martu, ponestane.
 

Sadnice treba kupovati proizvedene u namenskom rasadniku sa propratnim dokumentom, uz obavezan račun.

Kako do kvalitetnog sadnog materijala?

Kvalitetan sadni materijal podrazumeva:

– Sadnice proizvedene u namenskom rasadniku sa propratnim dokumentom (jedina sigurnost da je sortiment garantovan, kao i količine koje ste ugovorili).
Račun za kupljene sadnice koji omogućava ostvarivanje subvencija u budućnosti (to je uslov za sprovođenje savremenog način vođenja plantaže, kao odgovornog proizvođača koji misli na sve, a prevashodno na kvalitet i troškove. Subvencije su veoma bitne kod smanjenja troškova celokupne proizvodnje i utiče kasnije na cenu gotovog proizvoda).


Veliki koraci „Bačkih malinara“ iz Kucure

 

Zasad malina - © Foto: Vladimir Milutinović


 

– Sadnice treba pregledati pre kupovine i uveriti se u fizički kvalitet (svako ko je odgovoran treba da se konsultuje sa stručnim licem koje će proceniti sadni materijal. Od kvaliteta sadnog materijala zavisi više aspekata proizvodnje kao i opstanak samog zasada).
Nega sadnog materijala (kupovinom i preuzimanjem sadnica počinje njegova nega. Pravilno skladištenje sadnica do trenutka sadnje. Nekada prođe i više dana pre nego što se zasade, pa se mogu zasušiti ili satruliti i deo može propast. Zato treba ispoštovati preporuku proizvođača kako lagerovati sadnice i brinuti se o njima do sadnje).
– Sadnja maline je jednostavna stvar (bez obzira koliko dobre sadnice imali, moraju se ispoštovati sve mere pripreme zemljišta i obezbediti obučena radna snaga da bi sadnja bila kvalitetno odrađena. Ovo će biti garancija savršenog prijema sadnica maline).


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica