Dugo gajio papriku, pa je prešao na dinje

Dugo gajio papriku, pa je prešao na dinje

Iako je godinama u plastenicima gajio papriku, ove godine Goran Koldžić iz Subotišta odlučio je da posadi dinju. Računica je jasna, objašnjava on, potrebno je manje radne snage za gajenje ove kulture, a nije ni tolika konkurencija na tržištu. U to, ne sme se zaboraviti ni ekonomski momenat. On je izračunao, sa uloženih 300 dinara za seme, očekuje prihod od oko 100.000.

Prema rečima našeg sagovornika veliki je problem sa radnom snagom, a kod dinje treba manje radne snage. Drugo, problem je sa prodajom paprike jer ima dosta proizvođača, velike količine paprike pristigne, a tržište malo.

„Dinja je sa Novosadskog instituta za ratarstvo i povrtarstvo i seme nije skupo, tako da je ulog zanemarljiv”, kaže Goran. Od jedne biljke on će ići maksimalno na tri-četiri ploda jer ako bude više, plod će biti sitniji, a on to neće jer se krupniji plod bolje prodaje.

On je posadio 250-270 struka dinje po plasteniku, a njegova računica kaže, ako svaki struk iznese 4 dinje po 2 kg, to je blizu 2 tone, po ceni od 50 din/kg, vrednost celog roda bi trebalo da bude oko 100,000 dinara. Na ulog od 300 din za seme, Goran je našao interes.

Dugo gajio papriku, pa je prešao na dinje - ©Agromedia

Ipak, uzgoj povrća u plastenicima nije bez rizika. Veliku štetu povrću u plasteniku mogu da nanesu jaki vetrovi, pogotovo ukoliko postoji neka pukotina na foliji.

On očekuje da rod stigne krajem maja, početkom juna, a prodaju će usmeriti na kupce na veliko.

Sagovornik: Goran Koldžić, Subotište

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica