Država ne može da utiče na cenu maline

Država ne može da utiče na cenu maline

Na cenu maline, Vlada Srbije i Ministarstvo poljoprivrede ne može nikako da utiče, ali ono što može jeste da uredi tržište, kaže savetnik ministra poljoprivrede Predrag Lučić. On dodaje da se ispituje da li ima monopola i udruživanja hladnjačara.

Država ne može da utiče na cenu maline - © Agromedia

On je rekao da je na jučerašnjem zajedničkom sastanku predstavnika dva ministarstva – poljoprivrede, trgovine, zatim hladnjačara i proizvođača, najviše pritužbi proizvođača bilo na udruživanje hladnjačara.

“Preko nadležnih organa – Komisije za ocenu konkurentnosti već ispitujemo da li ima nedozvoljenog udruživanja i monopola. Nadležni organi kazniće sve koji se bave nedozvoljenim radnjama kada je u pitanju uređenje tržišta”, rekao je Lučić gostujući na RTS.

Govoreći o ceni maline koja je trenutno od 120 do 130 dinara, on je rekao da ministarstvo i Vlada Srbije ne mogu da utiču na cenu, ali da mogu da urede tržište i obezbede za sve iste uslove.

Kako kaže došlo je do poremećaja tržišta, ali ne samo u Srbiji, već i na evropskom i svetskom nivou.

“Pratimo svetske cene malina i sve zainteresovane redovno ćemo obaveštavati preko radne grupe“, rekao je on.

Na zamerke proizvođača da hladnjačari uvoze lošiju malinu i mešaju je sa domaćom, kaže da to po zakonu nije zabranjeno, ali da ministarstvo itekako vodi računa o kvalitetu maline i da je ta oblast regulisana kroz dva Pravilnika.


Govoreći o ovogodišnjem rodu maline, on je rekao da je rod smanjen za 20 do 25 odsto i da se sada izvozi mesečno oko 8.000 tona maline, što je na nivou koji je bio prethodnih godina.

Kada je u pitanju drugo voće – višnje, jagode, šljive, kupine, Lučić kaže da proizvođači mogu računati na mnogo višu cenu od prethodnih godina.

Izvor: RTV


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica