Svet poljoprivrede Prodavnica

Dogovor pao: Cena maline 139,3 dinara po kilogramu

Predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina, Dobrivoje Radović izjavio je da je 5.aprila sa premijerkom i ministrom poljoprivrede postignuta saglasnost oko otkupne cene malina i kupina. Na ovom sastanku se razgovaralo i o ostalim problemima s kojima se suočavaju proizvođači ovog voća.

Malinari traže bolju cenu maline - © Zorica Šuvakov/Agromedia 

Radoviće je rekao za agenciju Beta da su se predsednica Vlade Srbije i ministar poljoprivrede složili da otkupna cena maline bude 139,3 dinara po kilogramu bez troškova prevoza i marže, a cena kupina od 60 do 80 dinara, zavisno od sorte i da će to predložiti Vladi Srbije.

Radović je takođe izjavio, o čemu je i naš portal pisao, da je Asocijacija proizvođača malina i kupina tražila od države da pomogne u uređenju tržišta iI kontroli ko i odakle uvozi maline, kao i da se porez na dodatu vrednost od osam odsto vraća proizvođačima voća, a ne hladnjačarima.

Sa premijerkom i ministrom poljoprivrede je dogovoreno da se do kraja sprovede otpis potraživanja na ime pomoći koju su proizvođači malina i kupina dobili 2013. godine u repromaterijalu, a zbog koga je deo njih tužen. Brnabić i Nedimović su obećali i da će hitno poslati stručnjake da utvrde zašto se malina suši, odnosno da li je to posledica mraza ili neke bolesti”, rekao je Dobrivoje Radović.

Komentari