Crne dijamantske jabuke koštaju čak 20 dolara po komadu, ali niko neće da ih gaji

Crne dijamantske jabuke koštaju čak 20 dolara po komadu, ali niko neće da ih gaji

Sigurno ste već primetili da nisu sve jabuke crvene. U zavisnosti od pigmenata jabuke mogu biti i žute, ružičaste ili zelene boje, piše portal Good Times. Međutim, da li ste znali da na tržištu postoji potpuno nova sorta jabuke koja je nedavno doživela vrhunac popularnosti? Kao i sve druge jabuke, one su bogate mineralima i mikroorganizmima, ali su mnogo jasnije i ukusnije.

Crne jabuke - © goodtimes


Crne dijamanske jabuke
su sorta Hua Niu jabuka. One su poreklom sa Novog Zelanda, a kasnije su prenešene u Kinu gde su zasađene u Ningčiju i na Tibetu. Tamo je njihova tehnologija gajenja razvijena i usavršavana u zavisnosti od sredine, klime i samih farmera. Iako naizgled crne, one su zapravo ljubičaste, sjajne i imaju veoma lepu teksturu. Spolja, ove jabuke izgledaju skoro kao vosak sveće i presijavaju se kao dijamant. Tako su i dobile ime.

Impresivne, crne dijamantske jabuke ne zahtevaju đubrenje, otporne su na hladnoću, parazite i insekate. Međutim, oni se smatraju retkom vrstom jabuka jer se one gaje na nadmorskoj visini od 3.500 metara. Moraju biti izložene velikoj količini sunčeve svetlosti i ultraljubičastom svetlu. Svi ovi faktori čini jedno savršeno okruženje u Ningčiju za uzgoj crnih dijamantskih jabuka.

Crne jabuke - © Pixabay 

Od 2011. godine, sa svojim partnerima napravili su voćnjak od oko 50 hektara. A 2012. godine posadili su stabla jabuka i u naredne tri godine naporno radili na njihovom uzgoju. Crne dijamantske jabuke na tržište stižu krajem oktobra i prodaju se oko dva mjeseca.

Samo 30% zrelih crnih jabuka mogu da ispune strogi standard usklađenosti boja. Dakle, ukupna proizvodnja crnih jabuka je izuzetno niska. Zbog svoje ekskluzivnosti, a samim tim i visoke cene, potrošači se ne odlučuju tako često za njih. Poljoprivredni proizvođači su toga svesni, pa se i oni radije odlučuju da uzgajaju druge plodove koji imaju veću potražnju.

Izvor: goodtimes


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica