BOROVNICA i ORAH najprofitabilnije kulture u Srbiji?!

BOROVNICA i ORAH najprofitabilnije kulture u Srbiji?!

Voćarstvo je kroz istoriju igralo važnu ulogu, a danas se ponovo vraća i zauzima mesto koje zaslužuje. Pojedine voćne kulture, kao borovnica i orah su trenutno najisplativije za uzgoj, a kod nekih voćnih vrsta postoje problemi koji mogu da se reše savremenom tehnologijom i udruživanjem.

Razgovarali smo sa dr. Zoranom Keserovićem, profesorom na Poljoprivrednom fakultetu i pitali ga koje se voće najviše gaji u Srbiji.

„U Srbiji postoji veliko interesovanje za podizanje zasada voća. Kod nekih voćnih vrsta gde nismo očekivali da će biti interesovanje pre 3-4 godine, a to je borovnica, ovo je dokaz da, kada se uvedu savremene tehnologije koje su praćene fertirigacijom, dobar sortiment, znači da se može uspeti“, odgovorio nam je profesor Keserović.

BOROVNICA i ORAH najprofitabilnije kulture u Srbiji - © Agromedia

Prema njegovim rečima, sve je više interesovanja za ovu voćnu vrstu, koja je perspektivna u Srbiji. On se nada da će proizvođači borovnice shvatiti da treba da se udruže, da imaju svoje hladnjače gde će čuvati robu dok se ne proda.

Prema njegovim rečima, veliko je interesovanje i za podizanjem zasada oraha. Kako sam kaže, orah je deficitaran u Evropi, a kod nas još uvek nije dovoljno urađeno na savremenoj tehnologiji proizvodnje oraha, to jest, na inteziviranju proizvodnje, na gustoj sadnji 7 x 5m, odnosno, 8 x 4m, i uvođenju sorti koje imaju lateralnu rodnost, kao što je Čendler, Pedro Ferned i ostale sorte. „Čak i naša sorta Rasna je jako dobra“, istakao je profesor Keserović. 

Takođe, veliko je interesovanje za podizanje zasada kajsije i jagode

BOROVNICA i ORAH najprofitabilnije kulture u Srbiji - © Agromedia


Međutim, kod nekih voćnih kultura postoje evidentni problemi.

„Tamo gde nismo nismo uradili dovoljno, gde postoji, zapravo, jaz između proizvođača i prerađivača – to je kod proizvodnje maline i kod proizvodnje višnje. Da nateramo male proizvođače i višnje i maline, da oni imaju svoje hladnjače i svoje prerađivačke kapacitete“, ukazao nam je naš sagovornik.

polovni traktor - © Agromedia


Što se tiče šljive, profesor ističe da je veliki problem bio sa cenom šljive, da je bila izuzetno niska u centralnoj Srbiji, i to ne samo za šljivu već i za višnju. „Ja sam rekao proizvođaču u centralnoj Srbiji, da bi bili konkurentni moraju povećati proizvodnju po jedinici površine i moraju smanjiti troškove proizvodnje. Ni jedan veći zasada u Vojvodini nije bez savremenih tresača za mehanizovanu berbu, čak postoje i kombajni, a oni dole pojedinačno ne mogu to uraditi, nego se moraju udružiti i nabaviti savremene tresače, koji smanjuju troškove proizvodnje“, zaključio je profesor Keserović.

Sagovornik: dr. Zoran Keserović, profesor na Poljoprivrednom fakultetu


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica