Svet poljoprivrede Prodavnica

Asocijacija malinara Srbije: Cena malina uopšte nije „bum“ jer je rod veoma smanjen zbog tropskih temperatura

Ovogodišnje klimatske prilike su čini se uzele „danak“ kod većine uzgajanih kultura. Ni malina nije pošteđena. Iako se već danima govori o njenoj visokoj ceni po kilogramu u odnosu na prethodne godine, rod je podbacio i to u značajnoj meri. O ovome smo razgovarali sa predsednikom Asocijacije malinara Srbije Dobrivojem Radovićem.

MalineFoto:Agromedia

Loš sadni materijal pridodao smanjenom rodu malina

Kako kaže naš sagovornik, nepovoljne vremenske prilike nisu samo tropske vrućine bez kapi kiše koje su aktuelne poslednjih 15, 20 dana na području opštine Ivanjica i Arilje.

„Mi smo za početak imali vremenske neprilike u februaru mesecu gde smo imali visoke temperature, onda je došao mart, april i maj gde smo imali snega i mraza i gde su se temperature spuštale do minus 10 stepeni. Međutim ova poslednja neprilika, tropski talas, je odneo najveći danak. Još pored toga uzmite u obzir i sadni materijal na vremenske okolnosti. Imamo nekih 10 posto dobrog sadnog materijala koji je sertifikovan i zdrav, dok je 90 posto loš“, istakao je Radović.

Proizvođače malina čeka problem i u narednoj godini?

Prema njegovim rečima, prosek proizvodnje maline koji se drži u našoj zemlji je 82 000 tona, prošle godine je bio negde do 50 000 tona, a ove godine, gledajući ove poslednje dane i barometar, rod će biti negde do 60 posto manji posmatrajući do današnjeg datuma.

„To nije samo ovogodišnji problem, mi sada imamo već problem za narednu godinu. Naime, ovaj tropski talas koji je naišao u poslednjih 20 dana doveo je do toga da mladi izdanci, to jest lastari koji rastu za sledeću godinu budu tu negde od 5 do 10 centimetara, 99 posto ljudi nema adekvatno navodnjavanje i ne može da napravi tu dobru kondiciju mladih lastara za godinu pred nama. Prema tome i sledeće godine će biti ogroman problem u proizvodnji malina jer su mladi izdanci koji se neguju za narednu godinu kasno pokidani i aktuelni vremenski uslovi su uticali na njih“, rekao je za AGROmedia portal Radović.

Cena uveženih malina tokom februara i marta za 125 grama iznosila 660 dinara

Predsednika Asocijacije malinara Srbije smo upitali i za ovogodišnju cenu malina o kojoj se mnogo priča.

„U ovoj godini će biti prosek do 50 kilograma po aru, to je ekonomski kada gledate nikakva cena. Cena uopšte nije nikakav bum, to je nešto normalno, kada pogledate cene u februaru i martu kada je 125 grama uvežene maline iz Maroka u marketima koštalo oko 660 dinara, kakav je to bum ako je cena za jedan kilogram kod nas 400 dinara i to takvog kvaliteta“, naglasio je on.

MalinjakFoto:Agromedia

Ministarstvo poljoprivrede će subvencionisati sadni materijal

Kada je kvalitet plodova u pitanju on ističe da je izvrsan sa 15 do 17 posto šećera. Plodovi su, kako kaže, odlični i za preradu ali i za zamrzavanje. On je govorio i o pogodnostima za proizvođače crvenog zlata.

„Na inicijativu Asocijacije malinara Srbije ministar Nedimović je posetio Ivanjicu tri, četiri puta u poslednja tri meseca i tu je dogovoreno niz mera koje treba da podstaknu poljoprivredne proizvođače. Jedna od najbitnijih je sadni materijal koji će Ministarstvo poljoprivrede subvencionisati sa subvencijom od 90 posto, dakle ako sadnica košta 100 dinara, 90 dinara vam plaća ministarstvo“, naglasio je Radović.

Komentari