Svet poljoprivrede Prodavnica

Jednostavno i ZANIMLJIVO uputstvo za uspešno OREZIVANJE LESKE: Agriser radionica rezidbe leske

Tokom februara proizvođači lešnika sa područja Mačve posetili su radionicu rezidbe leske u organizaciji kompanije Agriser. U okviru ove radionice imali su priliku da čuju savete o pravilnom orezivanju zasada koji su u petoj godini, dok je bilo reči i o rezidbi mlađih zasada. Evo kako izgleda jedna u nizu planiranih radionica ovog tipa.

Treću godinu beleži ovaj vid okupljanja agronoma i proizvođača lešnika, a namera je, kako objašnjavaju iz kompanije Agriser, edukovanje većeg broja proizvođača o ovoj agrotehničkoj meri. Planirano je 11 različitih lokacija tokom godine, počevši od mesta Ribare gde smo posetili prvu u nizu ovih radionica.

Radionica je organizovana po propisanim epidemiološkim merama, a svi okupljeni poslušali su savete prof. dr Čede Oparnice sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu.

Prvo što treba uraditi kada priđete stablu je uklanjanje izdanaka i izbonjaka iz nadzemnog dela. Uklanja se sve što ide u unutrašnjost krune“, objašnjava prof. dr Oparnica pri prvoj prezentaciji.

Svojstveno lesci je da se lako obnavlja i podmlađuje

Vrlo delikatna osobina leske, svojstvena samo njoj kada se uporedi sa drugim voćnim vrstama, jeste njena sposobnost da se lako podmlađuje i obnavlja, odnosno, da i iz debljih grana razvije spavajuće pupoljke.

„Kada bismo ovakve preseke pravili kod breskve ili kajsije, verovatno da bi se takva stabla potpuno osušila“, ukazuje prof. dr Oparnica.

Prilikom prezentacije kako pravilno orezati zasade prisutni su saznali i koje grane treba izbeći prilikom rezidbe, da ne bi došlo do porušene ravnoteže između korenovog i nadzemnog sistema stabla.

Kako sam prof. Oparnica ukazuje, sama višegodišnja istrajnost radionica stvara nove prilike da se podignu velike površine pod ovom kulturom, sa dobrim kvalitetom.

Sagovornici:

prof. dr Čedo Oparnica, Poljoprivredni fakultet u Zemunu

Zoran Čugurović, selo Ribare

Komentari