Zašto se u vinogradima na krajevima redova sade ruže, a ne neko drugo ukrasno cveće?

Zašto se u vinogradima na krajevima redova sade ruže, a ne neko drugo ukrasno cveće?

Vinogradarstvo je grana poljoprivrede koja iziskuje mnogo truda, posvećenosti i ulaganje napora i resursa da bi krajnji rezultat bio zadovoljvajuć. U narodu se kaže da vinograd ne traži gospodara već slugu, jer oko vinograda uvek ima posla, a pravi rod ne nastupa prve godine u svom punom potencijalu, već se na njega čeka. Ipak, imati svoj vinograd je nešto najlepše što domaćinstvo može posedovati, zbog čega se svaki trud i ulaganje isplati. A za najbolje rezultate vašeg vinograda, saznajte kako ruža pomaže da negujete svoj vinograd tako da vam se sva ulaganja isplate.

ruže u vinogradu

Ruže u vinogradima – koja je njihova funkcija?

Možda ste čuli do sada da neko stavlja ruže u vinograd, možda niste, ali za to ima itetkako dobrog razloga. Ruže u vinogradu nisu samo estetski momenat da ulepša vaš ionako lep vinograd, budući da upotpunjuju estetski doživljaj svakom posetiocu vinagrada. Ruže u vinogradu imaju praktičnu namenu – da signaliziraju prisustvo patogena.

Budući da su ruže osetljiva vrsta, osetljive na gljivične bolesti pa se simptomi na ružama javljaju pre nego na vinovoj lozi, odnosno, mogu da blagovremeno signaliziraju da neka bolest počinje da zahvata vinograd. Ruže i vinova loza mogu biit podložni istim vrstama bolesti, ljudi koji se bave vinogradarstvom mogu po ružama primetiti da se nešto dešava u vinogradu i brzo reagovati dok bolest nije zahvatila vinovu lozu.

Najčešća bolest koja može napasti i ruže i vinovu lozu je pepelnica ili crna trulež, koja može imati veliki posledice na prinos grožđa ukoliko zahvati vinograd. Pepelnica može uzrokovati veliku štetu koja se manifestuje kroz smanjen broj bobica, nižu tržišnu vrednost ploda i smanjenu fotosintetičku aktivnost usled oštećenja listova. Zbog toga je pojava pepelnice ili crne truleži na ružama pouzdan alarm vinogradarima da preuzmu potrebne mere zaštite.

vinograd

Zaštitite svoj vinograd za maksimalni prinos

Preduzmite sve mere zaštite kako biste predupredili moguće probleme koji mogu zahvatiti vaš vinograd. Ruža kao indikator ove bolesti koja može uništiti prinos može biti odlična mera zaštite u vašem vinogradu, kako bi rodio zdrav i sočan plod. Pored toga što štiti vaš vinograd od bolesti, grmovi ruža mogu i estetski ukrasiti vaš vinograd koji će izgledati božanstveno obogaćen ovom lepoticom među cvećem.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica