Upoznajte najmlađeg vinara Šumadije!

Upoznajte najmlađeg vinara Šumadije!

Nemanja Arsenijević iz Vinče kod Topole je najmlađi vinar u Šumadiji, a možda i u Srbiji. Ima 26 godina i obrađuje ukupno 11 hektara vinograda. Od toga je osam zasadio u samostalnoj karijeri, završio je tri berbe i ima isto toliko vinskih etiketa.

Vinogradi Nemanje Arsenijevića © Foto: Biljana Nenković

Nemanja je ostao na selu, iako je apsolvent agronomije, a njegova odluka još je specifičnija jer je počeo da pravi vino tamo gde su najveći i najiskusniji igrači vinske scene Srbije. „Nisam to shvatio kao nedostatak, već kao prednost. U njihovoj sam blizini. Tako učim od najboljih“, kaže Nemanja.

 

Nemanja Arsenijević © Foto: Biljana Nenković

U detinjstvu je maštao da bude političar. Ali, brzo se osvestio i doneo odluku da je možda bolje da u dvadesetog godini posadi svoje prve čokote. Njegov otac već je imao vinograde. Prošle jeseni završio je svoju treću berbu.
 

Ostao mi je iz detinjstva taj miris grožđa i podruma, uvukao mi se pod kožu.

Vinarstvo sam zavoleo baš ovde u Vinči koja je poznata po uzgoju voća i vinove loze. U komšiluku se nalazi nekoliko velikih i poznatih vinarija. Ostao mi je iz detinjstva taj miris grožđa i podruma, uvukao mi se pod kožu“, dodaje mladi vinar.


 

Vino Nemanje Arsenijevića © Foto: Biljana Nenković


Želi da ostane na selu
bez obzira što privodi kraju studije u Zemunu. Kada je upisivao fakultet, odabrao je agronomiju da bi se vratio u svoje selo. Cilj mu je da uspe ovde, u Srbiji, iako je, kaže, to dosta teško.
 


Ako volite vinarstvo, onda je ovaj posao lak. Ako ste ušli iz nekih drugih razloga, da brzo zaradite, onda ste na pogrešnom i težem putu.


Kaže da mu ne smeta što je najmlađi vinar. Priključio se Udruženju vinara Šumadije i imponuje mu što ima najmanje godina.

Kad neko ovako mlad sedi za istim stolom sa velikim vinarima koji su se već proslavili u zemlji, pa i svetu, onda to može samo da imponuje i bude podsticaj da idem istim putem kao i oni. A oni su takvi ljudi, pre će da vam pomognu nego što će da vam odmognu. Doživljavam ih kao svoje mentore. Uvažavaju me i imaju sa mnom kolegijalan odnos“, dodaje Nemanja Arsenijević.
 

Vinogradi Nemanje Arsenijevića - foto: Biljana Nenković

Pogodnost Nemanjine vinske priče je što je počeo na porodičnom imanju koje se nalazi na Oplenačkom vinogorju. Zasade na tri hektara je finansirao iz sopstvenog budžeta. Od prvog profita Nemanja je sam zasadio još pet hektara vinograda, a ostatak od subvencija. Njegovo vino je tek 20 meseci na tržištu. Sa trenutno tri etikete (sovinjon, šardone i merlot) očekuje ga velika borba.
 

Nemanja Arsenijević u svom vinogradu © Foto: Biljana Nenković

Ako volite vinarstvo, onda je ovaj posao lak. Ako ste ušli iz nekih drugih razloga, da brzo zaradite, onda ste na pogrešnom i težem putu. Od rada u vinogradu najteži je plasman, jer kod nas još uvek nije razvijena kultura pijenja vina. Za sada najbolje funkcioniše sistem prodaje na kućnom pragu“, kaže Nemanja.

Sa 12.000 litara kapaciteta Nemanjima vinarija trenutno spada u rang malih podruma. Ali on planira da proizvodnju podigne na 30.000 litara. Prošle godine želeo je da se oproba u proizvodnji rozea, i ove godine ta želja mu se ostvarila.

 

Sagovornik: Nemanja Arsenijević, vinar
Foto: Biljana Nenković

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica