Sveti Trifun – zaštitnik vinogradara

Sveti Trifun – zaštitnik vinogradara

Danas je Sveti Trifun, zaštitnik vinograda. Na desetine vinogradara u Šumadiji ovaj veliki praznik obeležava odlaskom u vinograd. Seku slavski kolač, lozu prelivaju vinom i orezuju prve čokote, jer im je blagoslov Svetog Trifuna važan.
 

Vinograd u februaru - © Foto: Biljana Nenković

 

Čokoti se obavezno polivaju dobrim, prošlogodišnjim vinom kako bi sledeća berba bila što bolja i berićetnija. Početak dobrog vina nije u podrumu, već ovde, u vinogradu. Sveti Trifun treba da pomogne da nebo bude milostivo prema našim vinogradima, jer u ovom poslu sve zavisi od njega. Dobro vino je rezultat znanja, ali se pravi u vinogradu, pa mi, vinogradari, zavisimo od ćudi prirode“, kaže Božidar Aleksandrović, jedan od najvećih vinara u Srbiji.

Sveti Trifun – zaštitnik vinogadara i Sveti Valentin – zaštitnik zaljubljenih

A ko je bio Trifun, kome se i ove godine, tradicionalno, na desetine vinara i vinogradara iz Šumadije moli da štiti njihovih 1.500 hektara pod lozom?
 

Sveti Trifun - © Foto: www.wikipedia.org.

Po predanju, Sveti Trifun je poticao iz Male Azije. Rođen je u Kampsadi, u Frigiji, u trećem veku. Roditelji su mu bili siromašni, pobožni ljudi i svoju pobožnost su preneli i na svog sina. Bavio se domaćom ekonomijom i čuvanjem gusaka, ali pošto je bio odan Hristovoj veri, Bog ga je obdario darom lečenja ljudi. Za vreme cara Demija, hrišćani su bili progonjeni, te je i Trifun uhvaćen i izveden pred sud u Nikeji. Iako mučen, nije se odrekao svoje vere, te mu je odrubljena glava 1. februara po starom, odnosno 14. februara po novom kalendaru 250. godine. Imao je samo 18 godina.
 

Dobro vino je rezultat znanja, ali se pravi u vinogradu, pa mi, vinogradari, zavisimo od ćudi prirode.

Na ikonama Sveti Trifun se predstavlja u običnom odelu, u dolami s ogrtačem. U jednoj ruci drži krst i vinovu lozu, a u drugoj srp i snop, ponekad i sa guskama oko sebe jer je bio čuvar gusaka. Naši vinogradari slave Svetog Trifuna kao patrona, pa toga dana idu u vinograde, orezuju lozu i vinom zalivaju čokote.
 

Orezivanje prvih čokota - © Foto: Biljana Nenković

Kažu da se polivanjem vinom vraća snaga malaksalom vinogradu posle duge zime. Danas orezujemo i prve čokote. Mada, ako je lepo vreme, orezivanje može da počne i pre Svetog Trifuna, da se ne gube lepi dani. Želimo snagu vinogradu da na proleće, koje je na pragu, izbiju i bujaju novi lastari“, kaže Čeda Stefanović, dugogodišnji vinogradar iz Žirovnice.
 

Naši vinogradari slave Svetog Trifuna kao patrona, pa toga dana idu u vinograde, orezuju lozu i vinom zalivaju čokote.

U narodu postoji verovanje da ako na Trifundan pada sneg ili kiša, biće kišna i rodna godina, ako je vedro, godina će biti sušna i nerodna. Narod još kaže: „Triša zab’o ugarak u zemlju, pa zato sneg i led počinju da se tope.“

Trstenički vinogradi u susret Svetom Trifunu

U čast vinogradarskog zaštitnika mesi se i slavski kolač, a vinogradari okupljaju za trpezom porodicu, familiju, prijatelje i komšije. Ispija se dobro vino iz podruma i već se razmišlja o novoj berbi. U Šumadiji je proslavljanje Svetog Trifuna počelo i neki dan ranije. U Aranđelovcu, recimo, prošle nedelje održano je ocenjivanje vina.
 

Vinogradi u Šumadiji - © Foto: Biljana Nenković

Sveti Trifun je dan kada vinari i vinogradari još koji trenutak posvećuju prošlogodišnjoj berbi, ali čim se slavska trpeza raskloni, već brinu o ovogodišnjoj.

Zato, srećna slava, vinogradari, i da vaš zaštitnik bude blagonaklon prema lozi!

Sagovornici:
Božidar Aleksandrović, vinar i vingoradar iz Vinče
Čeda Stefanović, vinogradar iz Žirovnice
Foto: Biljana Nenković

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.