Ove godine PADAVINE UGROZILE kvalitet vinskih sorti!

Ove godine PADAVINE UGROZILE kvalitet vinskih sorti!

Berba grožđa je završena, a naša sagovornica iz okoline Trstenika najvećim delom uzgaja sortu vranac, koja se koristi za proizvodnju vina. Ona ističe da su proizvođači u ovom kraju zadovoljni prinosima, ali da kvalitet nije zadovoljavajući. Cene vinskih sorti su po običaju niže od cena stonih, ali ističe da je ipak zadovoljna zaradom.
 

Grožđe © Foto: Agromedia

 

Jasmina Radosavljević iz sela Rujišnik kod Trstenika kaže da je zadovoljna ovogodišnjim prinosom, ali ne i kvalitetom grožđa. Uzrok tome je velika količina padavina, koja ne pogoduje ovoj voćnoj vrsti.

 

Najzastupljenija sorta je vranac

Na površini od 45 ari proizvodimo najvećim delom vranac, koja predstavlja vinsku sortu grožđa. Na manjoj površini gajimo stone sorte hamburg i italija. Grožđe je retka voćka kojoj ne treba mnogo vode. Ove godine je bilo dosta padavina, što izaziva truljenje plodova. Bilo je potrebno dosta nege da bi se plodovi zadržali. Prinos nije loš, ali zato kvalitet plodova nije baš zadovoljavajući“, objašnjava Jasmina.
 

Vinogradi - © Foto: Biljana Nenković

 

Prinos grožđa zadovoljavajući

Njen zasad je u šestoj godini, kada daje pun rod.


Sa ove površine očekujem da će ukupan prinos biti oko 35 tona. Kada imate značajniju količinu, onda možete i da ostvarite zaradu. U ovom kraju ima dosta proizvođača, ali su to uglavnom neke manje površine. Mada, ima i onih koji grožđe proizvode i na nekoliko hektara, ali su retki. Ljudi uglavnom svaštare, zato što se jedino tako posao rasporedi tokom cele godine.
 

 Ove godine je bilo dosta padavina, što izaziva truljenje plodova grožđa. Bilo je potrebno dosta nege da bi se plodovi zadržali.


 

Proizvođači ujedinjeni u berbi

Prema rečima naše sagovornice, berba grožđa u ovom kraju okončala se oko 20. septembra. Meštani ovog sela u berbu ulaze zajedno, jer svi pomažu jedni drugima. Komšije svakog dana beru kod drugog domaćina da bi kada njihovo grožđe pristigne za berbu, ostali došli kod njega.
 


Grožđe © Foto: Agromedia

 

Pored grožđa, na svom imanju Jasmina Radosavljević gaji razne vrste povrća, voća i ratarskih kultura. Kako i sama kaže – svaštari. Na taj način smanjuje rizik od prirodnih nepogoda i nestabilnih cena. Ističe da je ove godine veliku zaradu doneo paradajz, za razliku od prošle godine kada je bila izuzetno zadovoljna zaradom od grožđa.

Sagovornica: Jasmina Radosavljević, poljoprivredni proizvođač
Foto: Julijana Mijajlović

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica