I uz mali početni kapital do uspešne proizvodnje vina

I uz mali početni kapital do uspešne proizvodnje vina

Iza sebe ima više od jedne decenije u vinogradu, do sada je iz bobica iscedio nekoliko hiljada litara vina, ali Dušan Dimitrijević za sebe kaže da je još uvek na početku. Na imanju svog dede po majci u Cvetanovcima nadomak Ljiga, 2011. godine osnovao je vinariju, a na to ga je navela ljubav prema vinovoj lozi i vinu.

Vinograd Davidović © Agromedia

Eksperimentisanjem do najboljeg izbora sorti vinove loze

Kako kaže, voleo je da proba razna vina i nekoliko godina je kupovao grožđe, eksperimentisao, da bi na nagovor i pomoć druga iz vojske koji se bavi kalemarstvom, zasadio prve čokote. Najpre je to bilo nekoliko sorti kako bi proverio koje grožđe najbolje uspeva u ovom kraju, da bi pre deset godina podigao zasade na površini od 35 ari.

„Od samog početka najveću podršku sam imao od svoje porodice i tadašnje devojke a sadašnje supruge. Ja nisam imao veliki kapital koji sam mogao da uložim u proizvodnju. Sve što je do sada urađeno: podrum, sudovi i novi zasadi vinove loze su od grožđa i prodaje vina iz ovog malog vinograda”, ispričao nam je Dušan koga smo posetili pred sam početak ovogodišnje rezidbe vinove loze.

Prvih godina Dušan je vino poklanjao kolegama sa posla, prijateljima, poznanicima da probaju a nakon toga su njihovi prijatelji počeli da naručuju određene količine. Na taj način polako je povećavao proizvodnju, a sa rastom prodaje došlo je i do širenja vinograda.

„Ovde su blizu Rajac i Ravna gora i u ovom kraju su veoma hladne zime tako da je sorta poput ”vranca” izmrzavala. Morali smo da zasadimo one sorte koje podnose niske temperature: ”traminac”, ”sovinjon” i ”kaberne”. Nagovarali su me da posadim naše domaće sorte, ali pošto ja nisam ljubitelj tog vina, nisam hteo ni da ih gajim”, kaže naš sagovornik, inače po struci sanitarni tehničar.

Trenutna godišnja proizvodnja vina kreće se od 4.000 do 5.000 litara iz ovdašnjeg vinograda i zasada koji uzima u zakup u Milutovcu gde su zastupljene crne sorte, a svake godine dokupi i određenu količinu belih sorti grožđa.

Vinarija Davidović © Agromedia


Uz dobru mehanizaciju rad u vinogradu je lak

Za godinu i po do dve na red bi trebao da stigne i novi zasad, gde je prošle godine na 1,6 hektara posađeno blizu 6.000 loznih kalemova, a tada će i proizvodnja prelaziti 10.000 litara.

Krenuo sam sa malim zasadom da vidim koliko je ovo teško raditi. Na sreću imam prijatelja koji voli da radi oko mehanizacije i on mi je pomogao i napravio sve mašine potrebne za rad u vinogradu. Napravio mi je tarup za košenje pomoću kojeg 35 ari pokosim za nekih 15 minuta, zatim mašinu za šišanje loze, podrivače, a sve mašine kao da su izašle iz fabrike. Kada sam video da rad u malom vinogradu uz mehanizaciju nije težak odlučio sam se da podignem malo veći zasad”, navodi Dimitrijević.

Vina odležavaju u podrumu kuće izgrađene 1900. godine. Kako kaže, u planu je adaptacija ovog prostora, gde bi bila smeštena sala za degustacije, a uz samu kuću i novi objekat za preradu grožđa koji bi trebao da bude izgrađen do početka ovogodišnje berbe.


Dušan Dimitrijević © Agromedia

„Što se tiče prodaje najviše se orijentišemo na lokalno tržište odnosno restorane u Ljigu i Lazarevcu. Poslednjih godinu dana ima potražnje i u Beogradu, a dosta kupaca nam se javilo i nakon učešća na sajmovima’‘, rekao je Dušan Dimitrijević.


Kaže kaže ovaj mladi vinogradar, u proizvodnji vina svaka godina donese nešto novo, pa je tako iz ove vinarije došlo po kvalitetu na nekoliko sajmova najbolje ocenjeno vino merlo iz 2017. godine. Nakon toga dosta je bio tražen beli traminac proizveden 2018., a prošle godine je do izražaja došao i roze.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica