Pametna zaštita vinove loze je KLJUČNA za dobar prinos!

Pametna zaštita vinove loze je KLJUČNA za dobar prinos!

Zaštita vinove loze veoma je važna u svim fenofazama porasta, kako bi se osiguralo zdravlje biljke. Iz asortimana Savacoop-a predstavljamo vam kombinaciju preparata kao idealno rešenja za zaštitu zasada vinove loze od bolesti.

Zaštita vinove loze

Plamenjača vinove loze

Momentum F je fungicid kompanije Adama dve aktivne materije (fosetil aluminijum + folpet).

Pravi je sistemik jer se fosetil aluminijum kreće naviše i naniže u biljci i pored direktnog delovanja podstiče otpornost same biljke. Folpet deluje preventivno na plamenjaču, teško se spira kišom i standard je u zaštiti od najvažnije bolesti vinove loze.

Sa fungicidom Momentum F tretmane početi pred cvetanje (2-3 uzastopna tretmana), ne postoji mogućnost stvaranja rezistencije prouzrokovača plamenjače.

Količina primene 3-4 kg/ha.

Pepelnica vinove loze

Bolest se javlja i u sušnim uslovima, dovoljna je povećana vlažnost vazduha.

Spirox D je proizvod komapanije UPL, sa dve aktivne materije izrazito sistemičnog karaktera – spiroksamin i difenokonazol što omogućuje da se preparat koristi i u uslovima najvišeg pritiska bolesti (formiranje bobica i njihov rast).

Količina primene 0,5 l/ha.


Crna trulež vinove loze

Crna trulež vinove loze je sve značajnija bolest vinove loze. Pored higijenskih mera kao što su skidanje mumificiranih grozdova, iznošenje orezanog materijala iz vinograda, dobra rezidba – hemijske mere su neophodne.

Momentum F i Spirox D sadrže aktivne materije koje deluju na crnu trulež – folpet i difenokonazol. Na taj način, bez dodatnih troškova kontrolišemo i crnu trulež.

Adekvatna prihrana

Kako bi se obezbedila potreba kulture za magnezijumom i sumporom preporučujemo Lebosol MagSoft SC koji podstiče stvaranje hlorofila, bolju fiziološku aktivnost biljke, učestvuje u metabolizmu šećera.


Preporuka: za normalnu aktivnost biljke – 5 l/ha nakon cvetanja. U slučaju simptoma hloroze 2-3 tretmana.

Aleksandar Jotov, Stručna služba Savacoop


Sponzorisana objava: Savacoop doo

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica