Kako niske temperature utiču na vinovu lozu

Kako niske temperature utiču na vinovu lozu

Temperature ispod nule u periodu mirovanja vinove loze mogu prouzrokovati velike štete. Štete mogu naneti pozni prolećni mrazrevi, rani jesenji mrazevi i niske temperature rokom zime.

 

Vinogradi pod snegom - © Pixabay

Rani jesenji mrazevi dovode do prevremenog opadanja lišća, pucanja bobica i izmrzavanje lastara, dok niske zimske temperature u zavisnosti od vremena javljanja i itenziteta dovode do različitih oštećenja pa čak i do oštećenja celog čokota.

Sorte plemenitih sorti pokazuju različite otpornosti na niske temperature. Stone sorte su manje otpornije od vinskih sorti.

Na osnovu granice izdržljivosti možemo ih uopšteno podeliti na tri grupe:

  • sorte koje izmrzavaju od -15 do -18 (Kardinal, Afus, Crveni drenak)
  • sorte koje izmrzavaju od -20 do -24 (Frankovka, Muskat hamburg, Merlo)
  • sorte koje izmrzavaju na ispod -24 (Burgundac, Italijanski Rizling, Traminac)

Vinograd - © Agromedia

U zavisnosti od stepena izmrzavanja mogu izmrznuti glavni pupoljci, suočice , celi jednogodišnji lastari, krakovi kordunica, stablo i nadzemni delovi čokota i ponekad ceo čokot. Oštećeni delovi na preseku su žuto smeđe ili crne boje i na proleće počinju da se suše i trunu.

Preporučljivo bi bilo pre obavljanja rezidbe odrediti stepen izmrzavanja pravljenjem preseka pojedinih organa ( okce, lastar). Nadoknađivanje broja izumrlih okaca obaviti ostavljanjem većeg broja okaca po čokotu. Ne smemo zanemariti ni uticaj sadržaja vode i organskih materija ( skroba i šećera) u organima. Dok veći sadržaj vode utiče na smanjenje otpornosti sadržaj skroba i šećera utiče na veću otpornost prema niskim temperaturama. Kako se zimsko mirovanje bliži kraju otpornost vinove loze opada i vinova loza u zavisnosti od niskih temperatura može pretrpeti veća oštećenja.


Izvor:  Poljoprivredne stručne i savetodavne službe

Autor: Dipl.inž. Radomir Bušatović 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica