Proseko sve popularnije vino u svetu

Proseko sve popularnije vino u svetu

Proseko, voćno penušavo vino, sve više dobija na popularnosti. Proseko je trenutno naprodavanije penušavo vino u svetu, i ugrožava poziciju šampanjca. Saznajte šta je proseko i kako se proizvodi.

Proseko © Pixabay

Na svetu postoji mnogo vrsta i stilova penušavih vina. Razlikuju se kako po načinu proizvodnje, tako i po mestu rađanja. Najpopularnije penušavo vino na svetu nekako je oduvek bio šampanjac. Šampanjac i dalje drži primat u ovoj kategoriji vina, kada je reč o kvalitetu. Međutim, njegovu popularnost u poslednje vreme sve više ugrožava poznati prosecco.

Isplativost prosecco penušavih vina

Jedan od razloga sve veće popularnosti proseka jeste njegova cena. Ova penušava vina su isplatljivija od šampanjca, a sa druge strane njihov kvalitet je na zadovoljavajućem nivou.

Prosečna cena proizvodnje boce proseka u svetu jeste oko 3,7 evra, što je znatno manje u odnosu na prosek od 10,2 evra koliko je potrebno za proizvodnju boce šampanjca.

Prosecco i šampanjac

Niža cena ovih vina delimično je posledica jednostavnije proizvodnje. Dva procesa fermentacije proseka odvijaju se u velikim rezervoarima, dok se kod šampanjca druga fermentacija odvija dok je vino već u flaši. Kod proizvodnje šampanjca neophodno je da se boce stave pod pod određeni ugao i da se svaki dan pomalo okreću. Iz ovog razloga proizvodnja šampanjca je skup i ručni rad.

Proseko © Pixabay

Šampanjac je u svetu vina oduvek bio na vrhu. Dobro nam je poznata priča o njegovom poreklu, kvalitetu i vrednosti. Čak i samo ime šampanjac je zaštićeno – niko svoje penušavo vino ne sme nazvati šampanjcem, ukoliko nije nastalo u Šampanji i ukoliko nije proizvedeno po tačno određenim procedurama.

Šampanjac se proizvodi na tradiconalan način, poznat kao šampanoaz, što je prilično dug i skup postupak. Upravo iz ovog razloga konzumiranje šampanjca organičeno je platežnom moći ljubitelja vina. Tu na scenu stupa prosecco koji može ponuditi penušavost i dobar ukus, a za mnogo manje novca.


Drugi razlog ekspanzije proseka jeste taj što su ova voćna penušava vina sve popularnija kod mladih.

Poreklo proseko vina

Proseko je penušavo vino koje dolazi iz Italije.

Regija Proseko u Italiji nazvana je po istoimenoj sorti grožđa od koje se proizvode proseko vina. Istovetno ime sorte grožđa, regije i vina, stvorilo je probleme proizvođačima u drugim regijama koji su proizvodili vina od proseko sorte i koji su to ime stavljali na flaše.


Ovakva situacija rešena je setom zakona. Naime, odlučeno je da ime ˶proseko˝ ne sme više da se koristi za vina od ove sorte koja su proizvedena izvan regije Proseko. Za takva vina koristi se sinonim ˶glero˝ vina. Takođe vinarima van ove oblasti zabranjeno je da na bocama stavljaju naziv sorte koju koriste u proizvodnji vina.

Proseko © Pixabay


Proizvodnja proseko vina

Proseko se pravi od visoko aromatičnih sorti grožđa. Ipak, proseko nije samo obično desertno vino.

Poput ostalih penušavih vina proizvodi se šarmat ili tank metodom. Ova metoda podrazumeva da se druga fermantacija obavlja u čeličnim tankovima pod pritiskom. U proizvodnji proseka cilj je da se maksimalno očuvaju karakteristike sorte i voćne arome. Ovo je još jedna razlika između proseka i šampanjca, kod kojeg srećemo mineralne i fermentativne arome.

Proseko može biti blago (frizante) ili normalno gaziran (spumante). Glavna razlika između ove dve vrste je u pritisku u boci, odnosno prisustvu mehurića. Kod frizantea, pritisak je manji pa je ovo vino blago penušavo.

Stilovi proseka razlikuju se i po procentu šećera u boci i kreću se od najmanje slatkih vina do izuzetno slatkih koja imaju oko 30 grama šećera po litru. Većina proseko vina ima izuzetno naglašene voćne arome.

Godišnja proizvodnja ovih vina jeste oko 150 miliona boca, od kojih se čak 60 posto proizvodi u okviru zaštićenih regija u Italiji.

Proseko © Pixabay

Karakteristike i konzumacija proseka

Proseko karakterišu note zelene jabuke, agruma i belog cveća. Ove note daju mu posebnu nežnost.

Proseko se konzumira dobro rashlađen. Ima jako mali procenat alkohola, između 11 i 12 posto.

Postoje zanimljive varijacije koje se mogu probati sa prosekom. Žene naročito vole Bellini, koji predstavlja kombinaciju proseka i pirea od breskvi.

Ova voćna penušava vina su lagana i osvežavajuća. Mogu biti idealna kao aperitiv, a slažu se uz lagana jela, salate, pršutu, morsku hranu i lagane mlade sireve.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica