Zašto se suše listovi LIMUNA? EVO šta je rešenje!

Zašto se suše listovi LIMUNA? EVO šta je rešenje!

Stabla limuna su jedno od lakših stabala citrusa za uzgoj, ali nisu potpuno lišeni izazova i problema.

 

Rani znak problema na drvetu limuna je žutilo lišća, stanje poznato kao hloroza koje je simptom biljne bolesti kada zeleno tkivo postaje bledo, žuto ili izbeljeno.

Uspostavljanje adekvatne rutine nege vašeg stabla limuna najbolja je odbrana od žutog lišća, ali ako lišće vašeg limunovog drveta požuti, evo najčešćih uzroka i kako ih popraviti.

 

Previše zalivanja

 

Kada listovi požute i prerano opadaju, osnovni uzrok može biti prekomerno zalivanje. Prepoznavanje i brzo ispravljanje ovog problema pomaže u izbegavanju truljenja korena i gubitka biljaka. Stabla limuna mogu postati prezasićena zbog prečeg zalivanja, nepravilne sredine za sadnju, teških glinenih tla i neadekvatne drenaže. Prekomerno zalivanje takođe razređuje i ispire hranljive materije.

 


Uspostavite dobar raspored zalivanja i zalivajte dobro, ali retko. Ostavite gornjih deo zemlje da se osuši između zalivanja. Koristite mešavinu citrusa i lonac sa puno drenažnih rupa. Nakvašen medijum za saksiju se može odbaciti i drvo presaditi u svež, suv materijal.

 

Za drveće u zemlji izbegavajte niska mesta gde se zalivaju vode i popravljajte glinenu zemlju starim kompostom pre sadnje. Ako je vaše drvo u zemlji previše vlažno, ostavite da se potpuno osuši, a zatim ređe zalivajte.


 

Premalo zalivanja

 


Lišće kome nedostaje vlaga postaje žuto, zatim smeđe i suvo. Drveće limuna može izgubiti lišće ako nije adekvatno hidrirano, ali preterano zalivanje nije rešenje i može dovesti do dodatnih problema.

 

Dajte biljci duboko, temeljno zalivanje, pustite da se višak ocedi. Suva zemlja može vrlo brzo da se ocedi, pa sačekajte nekoliko minuta i ponovite. Svaki dan proveravajte da li ima vlage i nastavite sa namakanjem i dreniranjem dok zemlja ne zadrži vlagu. Testirajte sa meračem vlage ili gurnite prst u 2 do 3 inča. Kada se biljka rehidrira i zemlja ostane vlažna nekoliko dana do nedelje, nastavite sa zalivanjem češće po potrebi.

 

Savet za zalivanje

 

I prekomerno zalivanje i nedovoljno zalivanje mogu dovesti do žutog lišća. Koristite merač vlage da biste testirali tlo ili proboli prstom površinski sloj zemlje da biste saznali da li vaše drvo limuna dobija previše vode ili nije dovoljno.

 

Nedostatak hranljivih materija

 

Drveće limuna ima specifične potrebe za hranljivim materijama i zahteva dovoljno azota da bi gvožđe i drugi važni mikronutrijenti bili dostupni. Nedostaci hranljivih materija uzrokuju žute mrlje i gubitak boje na lišću.

 

Nedostatak azota

 

Kada stariji listovi postanu hlorotični i gubitak boje se proširi na novo lišće, drvetu nedostaje dovoljno azota. Azot, fosfor i kalijum su tri primarne hranljive materije koje su drveću citrusa potrebne za proizvodnju listova, cveća i plodova.

 

Đubrite tri puta godišnje đubrivom za citruse ili đubrivom koje ima dvostruko veću količinu azota od fosfora i kalijuma – odnos NPK od 2-1-1,1 Alternativno, hranite svoje drvo kompostom bogatim azotom odlivcima od crva ili odležanim stajnjakom.

 

Nedostatak gvožđa

 

Novi listovi koji izbijaju žuti ili sa žutim žilama ukazuju na nedostatak gvožđa. Problem se širi na starije listove i može ih postati skoro beli kada je ozbiljan. Uzrok je nedostatak gvožđa u zemljištu, ali može biti i zbog prekomernog zalivanja.

 

Smanjite učestalost zalivanja ako je potrebno. Nedostatak gvožđa takođe može biti posledica nedostatka azota, pa primenite đubrivo citrusa ili azota koje uključuje gvožđe.

 

Nedostatak cinka

 

Kada novi listovi požute i naboraju, drvo se bori sa nedostatkom cinka, koji pomaže biljci da proizvodi hlofil. Promena boje se javlja između vena koje ostaju zelene i nekrotične mrlje se pojavljuju duž središnje oštrice lista. Novi izdanci mogu zakržljati i problemi mogu preći na starije lišće, navodi se na sajtu The Spruce.

 

Poprskajte listove folijarnim rastvorom algi ili dodajte cink oksid direktno u zemlju.

 

Nedostatak mangana

 

Nedostatak mangana se manifestuje kao žute mrlje na listovima, počevši od novog rasta i šireći se na starije lišće. Listovi često izgledaju suvi, ali, za razliku od nedostatka cinka, nisu zakržljali.

 

Ovo stanje se često javlja zimi, ali se poboljšava samo od sebe kada počne prolećni rast. Ako problem i dalje postoji, tretirajte tlo granuliranim manganovim đubrivom ili ga razblažite u vodi i poprskajte lišće.

Nedovoljno svetlosti

 

Kada lišće požuti i prerano opadne, drvo limuna možda neće dobiti dovoljno svetlosti. Potrebno mu je oko 8 sati direktne sunčeve svetlosti dnevno.

 

Ako nezrelo stablo limuna na otvorenom ne dobija dovoljno sunčeve svetlosti, može se premestiti na sunčanije područje. Ako ne možete da premestite svoje drvo, pokušajte da uklonite ili smanjite drugo lišće koje zaseni drvo. Prezimite svoje drvo limuna u saksiji u zatvorenom prostoru direktno na prozoru okrenutom prema jugu ili jugozapadu kako biste mu dali najbolje svetlo.

 

Hladnoća

 

Stabla limuna uspevaju u tropskim i suptropskim sredinama. Dok zrela stabla limuna na otvorenom mogu izdržati niske temperature u kratkim periodima, produžena hladnoća može oštetiti lišće, uzrokujući to da ono požuti i opada. Novozasađeno drveće i drveće u saksiji je podložnije šteti izazvanoj niskim temperaturama.

 

Pomerite svoje drvo limuna u saksiji u zatvoreni prostou kada noćne temperature budu stalno niske. Pokrijte dno drveća na otvorenom krpom kako biste ih zaštitili od mraza kada se predviđaju produžene niske temperature. Prethodno dobro zalijte da biste zaštitili korenje od oštećenja od mraza.

 

Korovi

 

Drveće limuna ima plitko korenje, tako da konkurencija korova u hranljivim materijama može dovesti do toga da lišće stabala limuna posađenih u zemlju požuti.

 

Držite sloj malča od par centimetara oko osnove drveta, pazeći da ne dođe u kontakt sa deblom. Malč poboljšava zadržavanje vlage i obeshrabruje konkurentske korove.

 

Štetočine

 

Lisne vaši, paukove grinje i ljuspice su štetočine insekata koji sisaju sok i hrane se lišćem koje požuti od gubitka vlage. Ovo retko dovodi do smrti biljke, ali infestacije mogu izazvati značajnu štetu.

 

Proverite stabljike i donju stranu listova da li postoje štetočine. Lisne vaši i paukove grinje se često mogu ukloniti jakim prskanjem vode. Koristite ulje od neema ili hortikulturno ulje za kamenac i blagi rastvor sapuna za infestaciju lisnih uši i grinja. 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica