Valjanje travnjaka: šta je to i da li to treba da radite

Valjanje travnjaka: šta je to i da li to treba da radite

Valjanje travnjaka je zapravo najkraće rečeno kotrljanje velikog valjka po travnjaku da biste stvorili glatko, atraktivno tle i površinu. Ovo je u teoriji odlična ideja, ali možda neće dati rezultate koje imate na umu.

 

valjanje travnjaka

Praksa je počela u Evropi da bi se održavali ogromni travnjaci velikih kuća na imanju pre nego što su moderni alati bili dostupni. Danas, napredno znanje o upravljanju zemljom i travnjakom pruža alternative za održavanje jednog takvog atraktivnog travnjaka.

Valjanje travnjaka se i dalje obično koristi za nivelisanje profesionalnih površina za igru, kao što su tereni za golf i fudbalski tereni. Ali da li je to dobro za vaš travnjak zavisi od nekoliko faktora.

 

Šta je valjanje travnjaka?

valjanje travnjaka

 

Valjanje travnjaka je tehnika održavanja razvijena da izravna gornje površine tla od desetak cm, čineći ih glatkim i ravnim. Čelični ili poliuretanski bubnjevi ili cilindri, napunjeni vodom ili peskom, vuku se ručno ili vuku da bi se izravnale nepravilnosti nastale usled mraza ili da bi se izgladile oblasti sa velikim prometom.


 

Težina je podesiva za oba tipa u zavisnosti od toga koliko vode ili peska se dodaje u cilindar. Zatim se bubanj kotrlja po travnjaku u prolazima kao kod košenja. Za većinu kućnih travnjaka preporučuje se jedan prolaz sa laganim cilindrom.

Da li je dobro valjati travnjak?

 


Pre nego što uložite u valjak za travnjak, razmislite šta uzrokuje to da vam travnjak uopšte postane neujednačen. Kada su prirodno podignute ili niske površine, ili su plitke padine deo terena, valjanje travnjaka neće rešiti ove probleme.

 


Ako su krivci za tu situaciju zaraze lišćarima, krticama i drugim glodarima koji prave tunele ili kopaju, valjanje travnjaka takođe neće rešiti ove probleme. Štetočine će nastaviti da kopaju i kopaju osim ako se ne iskorenjuju, a prirodne nepravilnosti se prvo moraju popraviti dodavanjem ili uklanjanjem zemlje. Kada ciklus smrzavanja/odmrzavanja, ili prekomerna gužva ostavlja visoke ili niske tačke na travnjaku, veća je verovatnoća da će valjanje dati željeni rezultat. Lagani prolaz valjkom nakon setve ili polaganja busena poboljšava kontakt sa zemljom i zadržavanje semena.

 

Prečesto ili više puta valjanje zbija tlo, što je još jedan važan faktor. Ovo oštećuje strukturu tla i pobeđuje napore da se uzgaja trava. Poznajte svoj tip tla, bilo da ima sastav koji odlikuje peskovitu, ilovastu ili tešku glinu. Zemlja tipa gline se lako sabija valjanjem, što stvara potrebu za opsežnom popravkom. Trava za hladnu sezonu sa dubokim korenom bolje podnosi valjanje nego vrste za toplo vreme koje se šire kroz rizome.

 

Ako odlučite da valjate svoj travnjak, izaberite odgovarajuću vrstu opreme za svoje potrebe i saznajte o ograničenjima težine za vašu vrstu tla i trave1

Prednosti i nedostaci valjanja travnjaka

 

PREDNOSTI:

 • Bezbednije oblasti sa velikim prometom
 • Nivoi polja za igru
 • Pomaže u postavljanju busena
 • Poboljšajte kontakt i zadržavanje semena/zemlja
 • Ispravlja mraz

 

NEDOSTACI:

 • Nepravilna upotreba može ubiti travu koja se širi kroz rizome.
 • Nema dugotrajnog popravka oštećenja od glodara
 • Neće ispraviti zaraze larvama
 • Ne ispravlja čvrste neravnine, rupe ili prirodne niske površine
 • Zbija glinena tla
 • Nepravilna težina oštećuje tlo

Kada valjati travnjak

Doba godine, temperatura, nivo vlage i vrsta trave treba uzeti u obzir prilikom valjanja travnjaka. Evo nekoliko saveta o tome kada početi.

 1. Valjajte tokom proleća nakon što prođu svi mrazevi.
 2. Valjajte kada je vreme na oko 10 stepeni Celzijusa kada trava prvi put izađe iz stanja mirovanja.
 3. Valjati kada je zemlja vlažna, ali ne mokra.
 4. Valjati pre početka sezone košenja.
 5. Valjajte travnjak nakon polaganja busena da se poveća kontakt sa zemljom.
 6. Valjati nakon setve da bi se poboljšao kontakt semena sa zemljom i zadržavanje.
 7. Valjanje će biti najbolje na travnatim travama po hladnom vremenu sa dubokim korenom 15 do 20 cm.

Kako zarolati travnjak

Izbor prave opreme i korišćenje odgovarajuće težine čini razliku između poboljšanja ili oštećenja vašeg travnjaka.

 1. Počnite sa praznim laganim valjkom koji dodaje težinu samo ako je potrebno.
 2. Hodajte iza valjka normalnim tempom.
 3. Izbegavajte pritisak nadole na ručke, omogućavajući cilindru da obavi posao.
 4. Okrenite se napred-nazad ili gore-dole u ​​jednom prolazu i izbegavajte preklapanje.
 5. Podelite veliki travnjak i označite delove ako je potrebna razlika u težini.
 6. Koristite valjak za travnjak u proleće nakon što prođe mraz.
 7. Omotajte travnjak jednom godišnje pre početka košenja.

Česta pitanja za valjanje travnjaka

 

Da li valjanje travnjaka zaista funkcioniše?

 

Kada se pravilno obavi, valjanje travnjaka može dati dobre rezultate prilikom postavljanja busena, setve novog travnjaka i izravnavanja mraza.

 

Kada treba da valjate neravni travnjak?

 

Valjanje travnjaka u proleće nakon što prođe mraz može izgladiti mraz. Neravni travnjak uzrokovan oštećenjem glodara, oštećenjem lišća ili prirodno visokim i niskim površinama ne može se poboljšati valjanjem travnjaka dok se osnovni problem ne eliminiše.

 

Koja je svrha valjanja travnjaka?

 

Valjanje travnjaka izravnava gornjih 5-6 cm površine tla čineći ga ravnomernijim i ravnijim. Najkorisniji je pri postavljanju busena ili setve radi poboljšanja kontakta busena i semena sa zemljom i najviše se koristi za održavanje profesionalnih površina za igru.

 

Izvor: The Spruce

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica