Kako se pravilno orezuje RUZMARIN!

Kako se pravilno orezuje RUZMARIN!

Ruzmarin je čvrsta i plodna biljka, a veoma je popularan u kulinarstvu, medicini i kao ukras u bašti. Ukoliko ga imate u svojoj bašti, sigurno ste zapitali kako se pravilno orezuje ruzmarin. Orezivanje je veoma važno kako bi biljka ispoljila svoj pun potencijal i rasla u jedan mirisan i plodan žbun.

Kako se orezuje ruzmarin

Kako se orezuje ruzmarin za beskrajne zalihe svežeg bilja

Možda se pitate kako da orezujete ruzmarin, posebno ako je to jedna od vaših omiljenih biljaka. Ruzmarin (Rosmarinus officinalis) popularan je zbog širokog spektra kulinarskih, medicinskih i dekorativnih vidova upotrebe.

Njegovo botaničko ime, Rosmarinus, latinski je naziv za „morsku rosu“. Ova mirisna biljka se lako održava i izdržljiva je, a ako je imate u bašti bilo bi dobro da znate kako da je orezujete.

Gajite ruzmarin – njegov miris poboljšava pamćenje

Zašto se ruzmarin orezuje

Postoji nekoliko razloga zašto bi trebalo da orezujete ruzmarin. Kao prvo, ukoliko to ne radite, ruzmarin može postati mršav i prilično neugledan. Orezivanje biljke održava je urednom i kompaktnom. Naravno, ovo nije striktno neophodno ako biste radije imali divlji, neukroćen izgled.

Ruzmarin se često gaji kao prelep topiar koji zahteva malo rezidbe ili zakidanje vrhova da bi biljka dobila željeni oblik.

Ruzmarin može tokom zime biti oštećen, najčešće u vidu slomljenih vrhova ili grana. U ovom slučaju, najbolje je iseći oštećeni deo biljke, kako bi se izbeglo otvaranje bolesti.

Ne manje važan razlog za sečenje ruzmarina je njegovo razmnožavanje. Čak i najbolje negovana biljka počinje da propada nakon otprilike 5-10 godina. Jednostavan način da i dalje imate ruzmarin u bašti je razmnožavanje reznicama.


Orezivanje ruzmarina

Kada se orezuje ruzmarin

Kako biste kontrolisali oblik i veličinu ruzmarina, planirajte da orezujete biljku u kasno proleće ili rano leto. Tokom leta, takođe možete da zakidate vrhove kako biste kontrolisali biljku. Međutim, ukoliko redovno berete grane, dodatno orezivanje verovatno neće biti potrebno.

Ako želite da sečete ruzmarin u jesen, znajte da je biljci potrebno 6-8 nedelja da očvrsne pre prvog mraza, pa orezujte najkasnije početkom septembra.


Ukoliko vaša biljka ima oštećenja nakon zimskog perioda, odrežite povređene stabljike krajem zime pre prolećnog rasta.

Za razmnožavanje, uzmite reznice kada biljka aktivno raste, ali nije cvetala u kasno proleće ili poluzrele reznice u kasno leto.


Saveti za gajenje začinskog bilja u saksijama

Kako se pravilno orezuje ruzmarin

Kada orezujete ruzmarin, nikada ne orezujte više od 1/3 biljke. Neće se nikada oporaviti.

U ovom slučaju važi parola da je manje više. Orezujte pažljivo i ,,štedljivo”, posebno ako je biljka starija i drvenasta. Držite se uklanjanja savitljivih vrhova biljke, a ne drvenastih grana. Ako mislite da morate više da obrezujete, uzmite reznicu i započnite drugu biljku pre nego što započnete ozbiljnije orezivanje.

Da biste razmnožili biljku, uzmite reznicu od 10-15 cm, u kasno proleće do ranog leta.

Izvor: Gardening Know How

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica