Svileno drvo: Kako da gajite omiljenu vrtnu biljku svakog baštovana

Svileno drvo: Kako da gajite omiljenu vrtnu biljku svakog baštovana

Mediteransko rastinje je oduvek bilo omiljeno kod većine ljubitelja vrtnih biljaka. Posebno lepe, uvek atraktivno cvetne i nesvakidašnje. Donete izdaleka, i tako brižno negovane da bi svojom lepotom to višestruko uzvratile ove lepotice sa juga.

Svileno drvo - © Pixabay

 

Albicia julibrissin je latinsko ime za svileno drvo, ili jednostavno, albiciju. Ova biljka se smatra jednim od najlepših vrsta cvetno-dekorativnog drveta koje se gaji u našim vrtovima.

 Poreklo svilenog drveta – albicije

 • Poreklom je iz toplijih krajeva Afrike i Azije. Spada u vrste akacija i mimoza. Za razliku od njene poznate mediteranske rođake, žute mimoze, albicija bez problema prezimljava u našim kontinentalnim krajevima. Dosta je rasprostranjena kao gajeno drvo na primorju i Mediteranu. Decenijama se gaji kao specijalitet kolekcionara i poznavalaca dekorativnih vrsta u kontinentalnim delovima Evrope. Zbog prilagođenosti na naše hladnije uslove postala je česta u vrtovima i na javnim površinama.
   
Krošnja albicije

Svileno drvo ili albicija – dekorativna biljka

 • Dekorativnost ove lepotice je višestruka:
 1. Albicija je niže drvo, po pravilu visoko 4-6 metara, ali može narasti i do 15 metara visine.
 2. Krošnja je retka, oblika kišobrana.
 3. Grane su glatke, zeleno-sive, duge, prave i razgranate pri vrhovima.
 4. Stablo je elegantno tanko, retko kada više od 2 m, zbog primarnog grananja. Kora na stablu je glatka, svetlosmeđa, tanka i sitno ispucala.
 5. Listovi su duplo perasti, dugi po 30cm sa perima duž obe strane koja na sebi nose na stotine sitnih listova, ne većih od 1 cm. Nežni su, zelenkasto-plave boje.
 6. Cvetovi su crveno-rozikaste glavice, velike svega 5 do 8 cm, smeštene u cvasti na vrhovima grana. Cvet je skup preraslih prašnika koji se smenjuju tokom perioda cvetanja. Odatle trajnost cvetova, koja može biti i tokom 2 letnja meseca.

10 najčešćih GREŠAKA u BAŠTOVANSTVU!

Gajenje svilenog drveta

 • Gajenje svilenog drveta nije neka nauka. Ako se odlučite da u svom vrtu imate ovako nešto, svakako da treba obratiti pažnju na nekoliko bitnih aspekata:
 1. Svetlost je presudna, pa s toga predvidite joj mesto sa dosta sunca, po mogućnosti da bude postavljena kao samostalno stablo, što i zaslužuje.
 2. Zemljište je potrebno pripremiti tako što bi prilikom sadnje dodali dovoljnu količinu humusa i nešto malo praškastog kreča i sporotopivog mineralnog đubriva. To će pomoći da se biljka bolje ukoreni, da započne kvalitetniji rast i razvoj.
 3. Tokom prve godine mladu biljku treba tokom zime zaštiti. Tokom leta biljku treba redovno zalivati, dok kasnije afrička lepotica neće imati potrebu za dodatnim zalivanjem.
 4. Orezivanje je samo po potrebi, u toku zime, i to pojedinih grana da bi se postigla forma samog drveta i oblik kišobrana ili nekog drugog željenog oblika.
 5. Nema opasnosti od značajnih biljnih oboljenja ili napada nekih insekata, pa je s toga veoma zahvalna. Omiljena je kod pčela i drugih insekata koji posećuju cvetove.
   
Cvet albicije
 

Svileno drvo – razmnožavanje

 • Razmnožavanje albicije se može obaviti semenom. Biljka svake godine obilno urodi mahunama, sa puno semena. Seme je braon boje, svega pola centimetra veliko. Potrebno ga je ostaviti u hladnoj vodi nekoliko dana, a zatim u novembru zasejati napolju u povećoj posudi sa peskom. Tada će klijati svega jedan deo biljaka. U proleće seme se može pripremiti tako što se grickalicom može odseći samo deo semenke, te takvo seme klija već nakon desetak dana.

Napomena: može se gajiti i na balkonu u posudi, a postoji i sorta albicije bordo listova.

Komentari (4)

Ivan

2021-11-28 09:53:29

Pozdrav imam albiciju staru oko godinu.
Da li neko moze da mi kaze kako je zastititi preko zime i da li smem orezati grane?hvala unapred

agromedia

2022-01-10 14:09:46

Dragi Ivane, zavidimo Vam na tome kakvu lepoticu imate u svom vrtu. Što se tiče zaštite tokom zime, u tekstu je autor naveo da tokom ekstremnih temperatura treba brinuti MLADE biljke, vaša je stara preko 10 godina, za nju ne morate toliko brinuti. Što se rezidbe tiče, potrebno je orezivati spoljne grane samo kako biste formirali željeni oblik (piše u tekstu). Srdačno

Ilonka selic

2021-06-30 08:30:02

Imam albicije vec 5 god i nikako da mi cvetaju u cemu je problem

Tanja Prolić, Novinar

2021-06-30 10:11:42

Poštovana Ilonka,

albicija je veoma zahvalna biljka jer pokazuje veliku otpornost na različite uslove gajenja. Međutim, prilikom gajenja te biljke je potrebno izbegavati previše kiselo zemljište. Možda je upravo u tome problem.

Lep pozdrav,
Agromedia tim

Željka Simić

2021-05-12 00:11:17

Poštovanje
Akaciju imam već desetak godina i moje je omiljeno drvo. Ne znam da li je to kod svakog, ali sa mog drveta pada kao neka lepljiva “perut” koja se lepi po drugom cveću i po simsu i prozoru. Da li postoji neki preparat kojim bih to mogla sprečiti?
Hvala, pozdrav

Tanja Prolić, Novinar

2021-05-12 09:34:36

Poštovana Željka,

hvala vam na javljanju. Najbolje bi bilo da za navedeni problem sa akacijom odete u poljoprivrednu apoteku i konsultujete se o raspoloživim preparatima za tu namenu.

Lep pozdrav,
Agromedia tim

Tea Tomas

2021-04-16 18:40:50

Pošvanje
Akaciju sam drasticno skrarila. Ostalo samo deblo i gl.grane krosnje. Mislim da sam sve unistila.evo je 16.4. Jos nema ni listica ni izbojka.
Jesam li totalno unistila ili?
Hvala i l.p.

Tanja Prolić, Novinar

2021-05-05 09:12:37

Poštovana Tea,

hvala Vam na javljanju. Akacija cveta u maju (do kraja tog meseca), stoga pričekajte, možda niste oštetili biljku.

Lep pozdrav,
Agromedia tim

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica