Svet poljoprivrede Prodavnica

Potočarka – ukusna i veoma lekovita biljka

Ova biljka može se naći u različitim vrstama salata u skoro svim elitnim restoranima u svetu. Reč je potočarki, koja pored toga što je veoma ukusna ima i široku primenu u narodnoj medicini. 

Potočarka - © Pixabay

Reč je o biljci latinskog naziva Nasturtium officinale, a njena pitoma varijanta poznata je kao kres salata (Eng. watercress). Iako su od davnina poznata njena lekovita svojstva, ova je biljka kroz generacije pomalo zaboravljena. Poreklo potočarke je područje Evroazije, ali danas je široko rasprostranjena i može se naći gotovo svuda u svetu.

Poznata je kao jedna od najstarijih biljaka čija upotreba seže još u daleku istoriju. Mnogi stari narodi koristili su je u ishrani i lečenju zdravstvenih tegoba.

Antički grčki lekar i otac medicine Hipokrat cenio je ovu biljku i preporučivao je za lečenje zubobolje, bolesti grla, gušavosti i promuklosti. Kod starih Grka, Egipćana i Rimljana bila je poznata kao snažno sredstvo za vraćanje energije.

Egipatski faraoni naredili su svojim robovima svakodnevno ispijanje soka od potočarke kako bi održali snagu, a time i produktivnost. Sada je zvanično međunarodno istraživanje proglasilo ovu lisnatu zelenu biljku trenutno najzdravijim povrćem na planeti.

O njenoj hranljivoj vrednosti više nego dovoljno govori činjenica da sadrži veće količine gvožđa od spanaća i više vitamina C od limuna i pomorandže.

Potočarka u cvetu - © Pixabay

Potočarka zaustavlja i smanjuje oksidativni stres i povećava antioksidacioni učinak. Potočarka utiče na razmenu hemijskih jedinjenja u našem metabolizmu i reguliše poremećaje koji nastaju, što je značajno u pristupu lečenja prirodnim putem.

Ova biljka čisti krv, osvežava, podstiče apetit i pročišćava ceo organizam. Kod autointoksikacije – toksemije, preporučuje se konzumiranje potočarke nakon dugog zimskog perioda. Potočarka u narodnoj medicini ima veliku primenu u lečenju i to kao sveža i u obliku svežeg soka.

Preporučuje se uzimanje svežeg soka u razmeri 1 : 5, jedan deo soka i pet delova vode, jer čisti sok može izazvati upalu želuca i ždrela. Sveži sok potočarke uzimamo prema propisanom receptu jer nije preporučljivo svakodnevno uzimanje soka, već sa pauzama.

Sok potočarke je omiljeno sredstvo za spoljašnju upotrebu kod oboljenja kože, kožnih nečistoća, kod ispadanja kose u vidu utrljavanja soka ili stavljanja obloga. Kao oblog od zgnječenih listova koji stavljamo na obolela mesta smanjuje pojavu sunčanih pega na koži, leči šugu i razne kožne nečistoće.

Ukusan obrok sa potočarkom - © Pixabay

Ujedno se okorelim pušačima preporučuje uzimanje salate od potočarke jer izvrsno deluje i sprečava štetne posledice pušenja. Za pripremu obloga lišće potočarke možemo smrviti, isceckati tako da dobijemo kašastu smesu koju onda nanosimo na obolelo mesto.

Pre stavljanja obloga tretirano mesto očistimo alkoholom, stavimo kašastu smesu i previjemo. Oblog držimo od 2 do 4 sata i posle skidanja operemo i namažemo mašću ili uljem. Obloge od potočarke primenjujemo kod raznih kožnihnečistoća, pogotovo onih koji su nastali delovanjem raznih gljivica.

Dobro oprane listove u više voda, odstajale u slanoj vodi i sirćetu i ponovo isprane možemo uzimati za pripremu salate.

Salatu začinimo sitno naseckanim belim lukom, maslinovim uljem, sokom limuna, malo soli i bibera, a po želji dodamo i tanko sečeni luk i pustimo da odstoji tri sata.

Izvor: Lijekizprirode

Komentari