Unesite egzotiku u svoju baštu ili dom – Gajite pustinjsku ružu

Unesite egzotiku u svoju baštu ili dom – Gajite pustinjsku ružu

Ukoliko volite da imate dekorativne biljke iz tropskih krajeva u svojoj kući ili stanu, odnosno želite da unesete dašak egzotike u svoje dvorište, Adenium obesum je prava biljka za vas. Zbog svog prirodnog staništa, naziva se još i pustinjska ruža, premda je to Arabijsko poluostrvo, područje jugoistočne Azije, saharska Afrika i istok tog kontinenta.

Pustinjska ružaFoto: Pixabay

U pitanju je sukulent, veoma popularan u domovima mnogih. Ovo ne iznenađuje s obzirom na njene prelepe cvetove zvonastog oblika sa pet latica i jarkih boja (beli, crvenkasti, purpurni), koji se javljaju na biljci u više navrata tokom šest meseci – od marta do septembra meseca.

Karakteristike pustinjske ruže

Ova biljka izrazito sporo raste, to čini u formi žbuna, odnosno drveta, a najviša visina koju dostiže je 2,5 metra, dok kao sobna biljka doseže 90 centimetara. Navedeni cvetovi se promile u drugoj ili trećoj godini života najčešće. Listovi se javljaju isključivo u vršnom delu grane, dužine su od 5 do 15 centimetara, dok im je širina od 2 do 8 centimetara.

Ono po čemu je svakako ova biljka najpoznatija je debelo stablo, po kome je i dobila naziv obesum što znači debeo. Ovo prepoznatljivo stablo iz koga rastu tanke grane ima funkciju da čuva vodu kako bi biljka bila opskrbljena istom tokom suše, s obzirom da je to biljka tropskih krajeva. Njen bonsai izgled privlači ljubitelje hortikulture.

Iz njenih listova i stabla se javlja beli mlečni sok koji je veoma otrovan, te treba biti obazriv zbog dece i kućnih ljubimaca.

Gajenje pustinjske ruže

Kada je u pitanju izbor zemlje, to isključivo mora biti ona rastresita, ocedna, dakle neophodno je obezbediti drenažu. Zemljište treba da bude pH vrednosti od 5,5 do 8, a ako je presađujete uradite to sredinom proleća.

Ukoliko sadite mlade biljke pustinjske ruže, neka izbor padne na duboke saksije, a ako je u pitanju starija biljka, saksija treba da bude što plića da bi se što pre ukorenila.

Kao što ste verovatno i sami pretpostavili, kako je u pitanju tropska biljka potrebno joj je više svetlosti i toplote da bi davala cvetove što intenzivnijih boja. Tokom toplih dana je, ukoliko ste u mogućnosti, držite na otvorenom kako bi joj osigurali dobru cirkulaciju vazduha i optimalnu svetlost. Ako niste, trudite se da je držite na prozoru koji je osvetljen sunčanim zracima.


Potrudite se da vaše biljke budu izložene svetlosti minimalno 5 sati dnevno. Ako ste ih izneli napolje, mlade pustinjske ruže držite u polusenci kada su letnje žege, kako se ne bi stvorile ožegotine.

Kada je reč o temperaturi, ove biljke vole toplotu, od 18 do 35 stepeni. Ovo znači da ni sobna temperatura naravno ne sme da padne ispod 18 stepeni, ni u zimskom periodu.

Zalivanje pustinjske ruže i njena prihrana

Zalivajte je najbolje na svakih tri dana (dva puta nedeljno), trudite se da to činite u večernjim satima. Zemlja između dva zalivanja treba da bude suva, zahteva veću količinu vode koja treba da dođe i do najmanjih korenskih žila.


Pustinjska ružaFoto: Pixabay

Ako pak niste sačekali da se voda između dva zalivanja u potpunosti osuši, to jest prečesto ste zalivali, ovo će rezultirati truljenjem korena. Bez brige, postoji rešenje, izvadite biljku iz zemlje i odstranite delove kod kojih se javilo truljenje.

Što se prihranjivanja tiče neka ono bude često i slabije, slobodno razblažite kupljeno đubrivo tako da mu prepolovite koncentraciju nutrijenata. Koristite đubriva sa jednakim sadržajem NPK i dodatkom kalcijuma i magnezijuma.


Zanimljivosti

Sudeći po feng shui – ju, postavljanje ove biljke u dnevnoj sobi obezbeđuje dobar finansijski prosperitet stanara. U Tajvanu su stvoreni različiti hibridi ove biljke, interesantnih izgleda i intenzivnih boja.

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica