Svet poljoprivrede Prodavnica

Gajite ruzmarin – njegov miris poboljšava pamćenje

Gajite ruzmarin: Njegov miris poboljšava pamćenje- © Pixabay

Ruzmarin je mediteranska biljka koju povezuju sa pamćenjem hiljadama godina unazad, a njeno dejstvo pominje se čak i u Šekspirovoj Ofeliji. Ali, može li ruzmarin zaista da poboljša pamćenje?

Postoji za sada malo ali rastuće istraživanje koje otkriva da miris ruzmarina može zapravo da podstakne naše pamćenje, pobošlja raspoloženje i pojača pažnju.

U jednom istraživanju, tim naučnika sa Univerziteta Northumbria (Engleska) procenjivali su uticaj esencijalnih ulja ruzmarina i lavande na kognitivne performanse i raspoloženje kod grupe volontera.

Volonteri su smešteni u kabine u koje su pušteni jedan ili drugi miris, ili su bile bez mirisa i dodeljen im je niz zadataka, koji su se odnosili na pamćenje i pažnju.

Studija je otkrila da ruzmarin uveliko poboljšava pamćenje i budnost, dok je lavanda narušavala njihovu radnu memoriju i produžavala vreme reakcije na zadatke, što i nije čudno, obzirom da se lavanda povezuje sa smirivanjem i snom.

U drugoj studiji, koju je sproveo isti tim naučnika, posebno je proučavan efekat 1,8-cineola, isparljivog hemijskog jedinjenja u u ulju ruzmarina koje mu daje aromu. Ovo jedinjenje deluje gotovo na isti način kao i lekovi koji se koriste za lečenje demencije: povećava aktivnost glavnog neurotrasmitera po imenu acetilholin, a koji je najviše odgovoran za učenje, pamćenje i buđenje.

Volonteri su bili izloženi različitim količinama 1,8-cineola, a istovremeno im je traženo da urade određene mentalne zadatke. Studija je utvrdila da što više udišu ovo hemijsko jedinjenje, to su bili brži i tačniji u kognitivnim testovima.

Hemijska jedinjenja nisu karakteristična samo za ruzmarin, već ih imaju i druge aromatične biljke, kao što su lovor ili eukaliptus. Ove biljke oslobađaju svoja mirisna ulja kako bi odvratile isekte i parazite i privukle predatore koji jedu te parazite.

Najbolji efekat da neka supstanca brže deluje je zapravo udisanje. Kada progutate lek, on se razgrađuje u jetri (koja prerađuje sve što apsorbuju creva), ali kada ga udišete, mali molekuli prolaze u krvotok i stižu do mozga, a da se prethodno ne razgrade.

Ovo su potvrdili uzorci krvi kod volontera, gde su naučnici pronašli tragove 1,8-cineola i drugih jedinjenja iz ulja ruzmarina.

Sadnja ruzmarina - © Agromedia

Nedavno su istraživači sa Univerziteta u Northumbria sproveli slično istraživanje sa decom i otkrili da je miris ruzmarina značajno poboljšao njihovu radnu memoriju.

Zašto ruzmarin tako deluje još uvijek nije potpuno poznato, ali se zna da konzumacija ruzmarina (kada ga jedemo) ne deluje isto na mozak, kao što deluje udisanjem.

Ovi nalazi pokazuju da bi esencijalno ulje ruzmarina moglo da ima potencijal kao direktno i ekonomično rešenje za poboljšanje učenja kod dece, kao i poboljšanje performansi na poslu kod odraslih.

Bilo je i drugih recenziranih studija o fiziološkim dejstvima ulja od ruzmarina na ljudsko telo, a više nalaza sugeriše da miris ruzmarina može da smanji stres i anksioznost, što dovodi do povećanja koncetracije i boljih performansi.

To, naravno, ne znači da treba non–stop udisati ruzmarin ali zašto ga ne biste gajili na terasi, u saksiji na prozoru ili u svojoj bašti? Kada primetite da vam nedostaje fokus, dovoljno je da protrljate nekoliko grančica ruzmarina i udahnete miris.

Ukoliko nemate sveži ruzmarin, možete da kupite esencijalno ulje i da sipate u prečišćivač vazduha za prostorije. Osim što će pozitivno delovati na pamćenje i vaš dom će neverovatno mirisati.

Izvor: Garden Betty

Komentari