Kako da vam SVE RUŽE uvek cvetaju? – Odredite idealno vreme sadnje!

Kako da vam SVE RUŽE uvek cvetaju? – Odredite idealno vreme sadnje!

Omiljene svim ljubiteljima cveća i bašte, ruže su vekovima bile glavni ukras u baštama i dvorištima. Postoji preko 30.000 vrsta ruža, koje se razlikuju po boji i obliku, a neke su i hibridne vrste, kultivisane tokom vremena. Pored svojih prelepih boja i atraktivnih mirisa, ruže su odlične biljke domaćini za insekte i oprašivače. Pored toga, mogu da uhvati čestice azotnog oksida i ozona, što ih čini odličnim biljkama za životnu sredinu. 

Crvene ruže

Mnogi baštovani se ponose ružama koje uzgajaju, ali lepo cvetajući ružičnjak često zahteva puno vremena i strategije da biste zaista da budete ponosni na njega. Sve počinje sadnjom u pravo vreme.

Ruže u proleće izlaze iz stanja mirovanja

Većina biljaka ne raste tokom cele godine. Kada temperature padnu, biljke odlaze u stanje mirovanja i prestaju da rastu dok se ne zagreje, ovo važi i za ruže. Iz stanja mirovanja počinju da izlaze sa porastom dnevnih temperatura i povećanjem količine dnevne svetlosti. Tada je  vreme da ih zasadite jer kada grm ruže izađe iz zimskog mirovanja, pokreće se novi rast.  Ovo je idealno vreme da ruža razvije korenov sistem i zauvek se nastani na mestu gde je posađena.

Narandžaste ruže

Takođe, dobro je da pratite pojavu mraza u vašem području, kako biste uticali na vreme sadnje. Tokom proleća, lagano smrzavanje nastaje kada temperature padnu između 0-2 stepena. Provera vremenske prognoze može vam dati ideju kada će se desiti sledeći mraz.

Zemlja je meka i topla

Vazduh nije jedina stvar koja se zagreva sa porastom temperature, nego i zemlja. U proleće, kada vazduh i zemlja počnu da se zagrevaju, zemlja omekšava od zimskog smrzavanja. Ovo će vam omogućiti da lakše obradite zemlju, razbijajući sve grudve i stvarajući meko tlo za vaše ruže. Toplina zemlje će pomoći da vaše ruže puste novo korenje, a meka zemlja će im pomoći da lakše prolaze kroz zemlju i rastu.

Zašto LALINO DRVO neće da cveta?

Temperatura tla je važna za korenje, a ako ozbiljno želite da obezbedite da je tlo spremno za sadnju, možete nabaviti termometar za tlo. Možete ih zabiti u zemlju da biste dobili očitavanje koliko je tlo toplo ili hladno. Uopšteno govoreći, temperatura tla  u rasponu između 18-24 °C je idelana za sadnju, ali je važno da pratite i dnevne i noćne temperature vazduha.


Prolećne kiše

Bašta ruža

Svim biljkama je potrebna voda za rast, a ruže su posebno žedne. Važan korak nakon sadnje novih ruža je da ih dobro zalivate. Optimalno zalivanje pomaže mladim biljkama da se dobro slegnu u zemlji, rašire korenje i bolje podnesu šok nakon presađivanja. U proleće, povećana količina kiše obavi taj deo posla umesto vas. Budite sigurni da vaš novozasađeni ružin grm dobije oko 3-4 litra vode svaka 2 do 3 dana.

Ovo su najlepši vrtovi Evrope


Ukoliko obezbedite dosta vode dobićete svetle boje i robusne latice. Najbolje je zaliti zemlju oko ruža rano u toku dana. Izbegavajte da se latice i lišće pokvase, jer to može izazvati bolesti i doprineti njenom daljem širenju. Međutim, jednom nedeljno u vrućim ili sunčanim danima, možete brzo prskati ruže kako biste ih održali vlažnim i otklonili prašinu ili štetočine.

Sezona punog rasta

Na osnovu svega navedenog, odredite kada je idealno vreme za sadnju cveća. Iako se ruže mogu saditi kad god zemlja nije smrznuta, sadnja u proleće im daje čitavu sezonu da se slegnu, pre nego što se zemlja opet zamrzne. Vaše ruže će imati dovoljno vremena da se oporave od šoka zbog presađivanja, rašire svoje korenje i učvrste se pre nego što stigne zima. Biljka koja se dobro primila ,ima veće šanse da sledeće godine još jače izraste.


Sadnja prekasno u sezoni može usporiti njihov rast i skratiti vreme cvetanja. Mnoge sorte ruža cvetaju neprekidno, što znači da mogu imati više ciklusa cvetanja između maja i oktobra, kada ćete dobiti punu sezonu, od proleća do jeseni. Međutim, druge sorte cvetaju samo jednom ili dva puta u sezoni. Dakle, pre sadnje, pametno je informisati se koje je najbolje vreme za sadnju baš te sorte za koju ste se odlučili, kako biste obezbedili najbolji porast.

Dostupnost i raznovrsnost

Ruža cvte

Ako ne uzgajate ruže iz semena i radije biste posadili one koje su potpuno odrasle, morate znati najbolje vreme za kupovinu. Jedan od razloga zašto je proleće odlično vreme za sadnju ruža, je jednostavno velika dostupnost i raznolikost u baštenskim centrima i onlajn rasadnicima. Komercijalni uzgajivači podstiču ruže da procvetaju na vreme za prolećnu prodaju na tržištu. Ovo vam omogućava da vidite boje cveta izbliza i izaberite boju ili vrstu koja vam najviše odgovara.

Pre kupovine, uvek je dobra ideja da se upoznate sa različitim vrstama ruža. Postoje tri glavne kategorije: stare baštenske ruže, divlje ruže i moderne baštenske ruže. Svaka od ovih kategorija ima različite potrebe za sadnjom i zalivanjem i svoje cikluse cvetanja. Malo istraživanja i praćenje stručnih saveta može vam pomoći da pronađete savršene ruže za svoju baštu.

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica