Za slatko od smokvi ste sigurno čuli, ali za SOK OD LISTA SMOKVE?

Za slatko od smokvi ste sigurno čuli, ali za SOK OD LISTA SMOKVE?

Mnogi znaju, a i prave slatko od smkovi, kao i druge proizvode od ploda ove biljke, ali retko ko upotrebljava list smokve. Vlada Jovanović iz okoline Aranđelovca se odlučio za proizvodnju soka od lista smokve.

Vlada Jovanović iz okoline Aranđelovca, bavi se proizvodnjom različitih đakonija od voća i povrća. Tu su likeri, slatko, sokovi, ajvari i mnogi drugi proizvodi. Ono što je neobično i ne tako često jeste proizvodnja soka od lista smokve.

Za  sok potrebno nam je 40 listova smokvi i 2 litre vode. Ono što je bitno jeste da se potpali dobra vatra, nije bitno da li na pekaču ili šporetu na drva. Kada smo zapalili vatru, u šerpu stavimo listove i vodu, a onda čekamo oko 40 minuta. Nakon toga kroz gazu se procedi dobijena tečnost.

Kako kaže Vlada, u dobijenu tečnost sipamo 1 kilogram šećera i 2 limuntusa. Vratimo sve na vatru i ostavimo da se kuva još nekih 40tak minuta i dobili smo pravi domaći sok od smokve. Ono što je bitno pored dobrog ukusa, sok od smokve je dobar i za lečenje različitih zdravstvenih tegoba kao što su štitna žlezda, holesterol i mnoge druge.

Pored ovog neobičnog i retkog proizvoda, Vlada sa svojom porodicom pravi i slatko i namaz od ploda smokve. Takođe tu su i likeri, ajvari i mnoge drugi proizvodi. Jedan koji izdvaja jeste sok od jagode koji je bez konzervanasa i šećera.

Kako kaže do njega kupci dolaze po preporuci, ali i putem društvenih mreža i manifestacija na kojima izlaže svoje proizvode.

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica