Zelena SUPER hrana: Energija iz zrna ječma i spelte iz SRBIJE

Zelena SUPER hrana: Energija iz zrna ječma i spelte iz SRBIJE

Zrna ječma i spelte – najbližeg srodnika današnje pšenice, Zorica i njen suprug Petar Dobrivojević iz Valjeva pretvorili su u zelenu energiju. Iz naklijalog semena, ove dve žitarice, kako kažu, praktično je ”izvučena” eksplozivna embrionalna energija klice, a sam proizod spada u ”super hranu”.

Zelena SUPER hrana: Energija iz zrna ječma i spelte iz SRBIJE

Za ovaj veganski proizvod, ječam i speltu uzgajaju na sopstvenom gazdinstu u selu Kotešica nadomak Valjeva, na površini od oko pola hektara. Reč je o organskoj proizvodnji, u kojoj isključivo koriste stajnjak i mikrobiloška đubriva. Rast prodaje nametnuo je i dodatnu kupovinu žita, ali je kako dodaju , malo teže naći ječam u organskoj varijanti, ali spelta se vrlo lagano gaji na ovaj način.

”Japanac Hagivara je još sedamdesetih godina prošlog veka u Kaliforniji zasejavao seme u zemlju, zatim kosio i sušio, od čega je stvoren svetski brend Zelena magma. Da bi odskočili u tom pogledu, u literaturi smo pronašli, da je mnogo bolje energiju iz klice ”izvući” kada se seme samo kvasi sa vodom, bez dodavanja bilo prirodnih ili hemijskih suspstanci. Na ovaj način se i do 600 posto uvećava nutritivna vrednost nego što biljka obično ima u sebi ili zrno koje jedemo u brašnu ili na neki drugi način. Mi smo dobili jedan proizvod koji spada u grupu mikrobilja koji čini najkavlitetniju hranu”, kaže Petar Dobrivojević.

Kako izgleda proces proizvodnje

Zelena SUPER hrana: Energija iz zrna ječma i spelte iz SRBIJE

Proces proizvodnje zavisi od temperature, ali od momenta zasejavanja semena u tacne uz konstatno kvašenje vodom, treba da prođe desetak dana. Kada biljke dostignu visinu od 10 santimetara, što je po rečima Dobrivojevića, najidealniji porast kako bi se iz njih iskoristio što veći procenat korisne materije, biljke se šišaju. Nakon toga idu na ceđenje i zamrzavanje ili na liofilizaciju odnosno izvlačenje vode i pretvaranje u praškasti oblik. Trenutni kapacitet proizvodnje je do jedne tone zrna.

Zašto ječam i spelta?

Zelena SUPER hrana: Energija iz zrna ječma i spelte iz SRBIJE

”Speltu i ječam smo izabrali smo zato što u sebi sadrže sve što je potrebno ljudskom organizmu, a pošto smo pratili zdrave stilove života prepoznali smo da je to najkvalitetniji proizvod u 21. veku. Pre 12 godina počeli smo sa proizvodnjom zaleđenog soka, a u poslednje četiri godine radimo liofilizaciju. Liofilizovana spelta i ječam su se dobro pokazali u kombinaciji sa drugim kvalitetnim proizvodima, kao što su sokovi, latice ruža i drugom hranom koja ih dopunjuje i stvara tu energiju koja je dobra za zdravlje. Utiče na imunitet i čišćenje organizma od toksina, a izdvaja ga enzim superoksid dismutaza koji je jako bitan za ljudsko zdravlje”, pojašnjava Zorica Dobrivojević.

 


UKUS FEST u Beogradu

Na nedavno održanoj manifestaciji ”Ukus fest” u Beogradu – festivalu najbolje ručno rađene zdrave hrane u malim serijama, brend ”Green energy” – zelena energija od ječma i spelte nagrađen je priznanjem ”Najbolji ukus Srbije” u kategoriji veganske hrane.
”Cilj ”Ukus festa” je da se od malih, ručno rađenih proizvoda zdrave hrane razvije veća proizvodnja. I mi se suočavamo sa uvećavanjem količina. Jer normalno je ukoliko imaš visok kvalitet da se to odrazi i na kvantitet i da se stalno povećava prodaja, ali se ne sme dozvoliti da povećan kvantitet proizvoda bude nauštrb kvaliteta i da se finansijski elementi stavljaju u prvi plan već mora biti apsolutno ono što godi ljudima”, navodi Petar Dobrivojević.

Početak je, kažu, bio skroman, kada je u smrznitoj varijanti proizvod stizao do kupaca u Beogradu, Novom Sadu i drugih srpskih gradova. Tržište se otvorilo kada su prešli na liofilizaciju, te se prodaja proširila i u okolne zemlje Makedoniju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Austriju, do Nemačke, Švajcarske i Kanade.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica