Klinci su otkrili ovaj BIZNIS, Gajite MIKROBILJE!

Klinci su otkrili ovaj BIZNIS, Gajite MIKROBILJE!

Svedoci smo da je MIKROBILJE, uz mnoge druge netipične povrtarske kulture, doživelo pravu ekspanziju u pogledu uzgoja i konzumacije. Razgovarali smo sa Prof. dr Đorđem Moravčevićem sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu o uzgoju mikrobilja, kao i o perspektivi ,,urban farminga” u Srbiji.

Ekspanzija novih povrtarskih vrsta

Kako objašnjava Prof. dr Đorđe Moravčević, pored novih vrsta koje se redovno plasiraju na srpsko tržište, pojavljuju se i nove tehnologije uzgoja do kojih poljoprivrednici dolaze prilično brzo i lako, uz pomoć interneta.

Reč je o novim povrtarskim nišama u koje se čestu upuštaju i ljudi koji nemaju iskustva sa poljoprivrednom proizvodnjom. Najbolji primer je mikrobilje, koje možemo svrstati u ,,urban farming”, s obzirom na to da se proizvodnja može lako sprovesti u urbanim sredinama.

,,Pokrenuli su ga klinci. Krenuli su od svoje sobe, ponudili restoranima, danas konkretno u Beogradu imamo par ozbiljnih i velikih proizvođača mikrobilja. Restorani se snabdevaju faktički sa praga, imamo i restorane koji su pokrenuli svoju ličnu proizvodnju mikrobilja”, objašnjava Prof. dr Đorđe Moravčević.

Nije retka situacija da u restoranima postoji opcija da sami birate bilje koje želite da jedete, pa tako možete na licu mesta da uberete svoju porciju mikrobilja.

Osim mikrobilja, naš sagovrnik tvrdi da su mnogi šansu našli i u drugom lisnatom povrću, začinskom i aromatičnom bilju.

Od uzgoja BELOG SLEZA može da se zaradi neverovatnih 6.000 evra godišnje

Da li je gajenje mikrobilja isplativo?

Povoljna stvar koja je u vezi sa mikrobiljem jeste da je proizvodni proces, kada se odvija u kontrolisanim uslovima, poput točka koji se neprestano vrti. Drugim rečima, proizvodnja mikrobilja odvija se 24h dnevno, 365 dana u godini kako tvrdi Prof. dr Đorđe Moravčević.


Produkcija po m2 je velika, pa vam ne treba velika površina. Stoga je, kako predviđa naš sagovornik, urban farming budućnost sa dobrom perspektivnom, a uskoro će se krovovi Beograda zazeleneti urbanim farmama, kao što je to slučaj u mnogim metropolama.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica