8 činjenica o kokosovom tresetu koje možda niste znali

8 činjenica o kokosovom tresetu koje možda niste znali

Kokosov treset je supstrat koji se sve češće koristi, kako u svetu tako i kod nas. Idealno je rešenje za uzgoj brojnih vrsta biljaka, naročito u organskoj proizvodnji, a mi vam predstavljamo 8 činjenica o njemu koje će vas uveriti u to.

MikrobiljeFoto: Pixabay

1. Kokosov treset sačinjava mešavina koja uključuje fin kokosov treset i kokosova vlakna koja nastaju ekstrakcijom iz kokosove ljuske.

2. U pitanju je organski supstrat, u potpunosti je bezbedan po životno okruženje. Takođe, smatra se znatno efikasnijim i dugotrajnijim od ostalih jer se veoma sporo raspada i gubi teksturu.

3. Ima neverovatnu mogućnost upijanja vode i visok kapacitet zadržavanja iste. Ovo je naročito korisno u početnim fazama rasta i razvića biljaka, za setvu i pikiranje mladih reznica. Osim toga, zahvaljujući toj osobini kokosovog treseta obezbeđeno je postupno ispuštanje hranljivih nutrijenata duže vreme i njihovo zadržavanje u zoni korena. Naravno benefit predstavlja i ređa potreba za zalivanjem.

4. Pogodan je za različite vrste biljaka. Našao je primenu u hidroponskoj proizvodnji, neretko se koristi u proizvodnji u zatvorenom prostoru (plastenicima, staklenicima) naročito povrtarskih kultura poput paprike, paradajza i krastavaca.

5. Pogodan je za mešanje sa drugim supstratima poput perlita i vermikulita. Njime se popravlja zemljište koje ima određene proizvodne nedostatke.

6. Kao što smo istakli, u njegovoj mešavini se nalaze kokosova vlakna. Ovaj supstrat karakterište sitna granulacija, lagan je te samim tim korenov sistem može rasterećeno da se razvija jer se ne vrši pritisak na njega. Takođe, obezbeđuje se visoka dostupnost kiseonika korenu, što umnogome doprinosi njegovom razvitku.

7. Ima pH vrednost koja iznosi 5.5 do 6.8 što je idealna pH vrednost za većinu biljaka. Takođe služi za popravljanje pH vrednosti zemljišta koja su nepodobna za različite vrste kultura.

8. Kokos je kao materijal sterilan, onemogučava razvoj bakterijama što je naročito važno prilikom setve semena. Takođe, veoma je dekorativan i često se koristi kao supstrat za egzotične biljke.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica