10 stvari koje trebate da znate o zdravoj endiviji

10 stvari koje trebate da znate o zdravoj endiviji

Endivija je dvogodišnja biljka veoma slična zelenoj salati koja se koristi za pravljenje salata, bogata obiljem vitamina i minerala. Uglavnom se gaji na prostoru južne Evrope. Ako imate prostora u bašti i želite da je obogatite nekom novom kulturom neka vaš izbor padne upravo na endiviju. Ovo su 10 činjenica o njenom uzgoju, ali i sastavu.

EndivijaFoto:Pixabay

1. Kao što smo rekli u prvoj rečenici teksta, u pitanju je biljka izuzetnog sastava: naime, obiluje vitaminima K, B6, A, sadrži vitamin C. Kada su minerali u pitanju ni tu ne zaostaje: sadrži magnezijum, kalijum, kalcijum, cink, gvožđe, mangan.

2. Odlična je kada se obradi i obrađena kombinuje sa belim lukom, ali i u obrok salatama sa mesom i drugim povrćem. Njeni listovi imaju prepoznatljivu gorčinu koja se može otkloniti prilikom uzgoja (stavka 10.).

3. Uprkos činjenici da je neki sade tokom letnjih meseci ova biljka je osetljiva na temperaturu koja premašuje 24 stepena jer ona negativno utiče na klijanje semena ako je u pitanju direktna setva i utiču na njen nepravilan rast. Idealna temperatura u vegetativnoj fazi iznosi 15 do 18 stepeni.

4. Osetljva je na visoke ali pokazuje odličnu otponost na niske temperature. Zimski period podnosi bolje od zelene salate.

5. Pokazuje veliku osetljivost na nedotatak vode, što rezultira još većom gorčinom njenih listova. Predlaže se sistem navodnjavanja kap po kap.

6. Ne pokazuje veliku zahtevnost kada je u pitanju zemljište, te može rasti na različitim tipovima tla. Međutim, kao i ostale kulture za optimum u proizvodnji trebaju biti ostvareni posebni uslovi: najbolje je obezbediti joj srednje teška do teška zemljišta (dobro obrađena), idealne pH vrednosti od 6,5 do 7,2.


7. Biljka se gaji zbog listova, a uglavnom dostiže visinu od 15 do 25 centimetara. Bere se tako što se reže rozeta koju formiraju listovi, u zoni korenovog vrata. Nakon toga se otklone oštećeni listovi i spremna je za pripremu.

8. Gaji se uglavnom posle prolećne salate, pasulja mahunara, graška, ranog krompira i kupusa jer oni ranije napuštaju parcelu.

9. Kultura je koja nije ljubitelj đubrenja stajnjakom. Najpoznatije su dve vrste: eskariol –širi list sličan zelenoj salati, i endivija sa kovržavim, sitnijim listovima.


10. Endivija može da se izbeljuje čime se smanjuje gorčina listova. Izbeljivanje endivije se vrši kada dostigne prosečnu, normalnu visinu. Listovi se sakupe nagore i zavežu se u gornjem delu biljke, tako da sredina biljke ne dobije previše svetlosti što je izbeljuje i čini manje gorkom.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica