Pčele će vam biti zahvalne, ali i KUPUSNJAČE: Krajem ovog meseca se sadi MATIČNJAK

Pčele će vam biti zahvalne, ali i KUPUSNJAČE: Krajem ovog meseca se sadi MATIČNJAK

Prijatan miris koji podseća na aromu limuna i bogatstvo cvetnog nektara odlikuju višegodišnju biljku matičnjak. Matičnjak je upravo ime dobio od reči melissa što znači med. Ova biljka koja dostiže visinu od 60 do 80 centimetara ima dobro poznata lekovita svojstva, od kojih se svakako ističu smanjenje napetosti i nesanice, kao i poboljšanje varenja. Krajem ovog meseca ili početkom narednog u svojoj bašti možete posaditi matičnjak.

MatičnjakFoto:Pixabay

Ova biljka ima i brojne druge benefite, naročito za organske proizvođače. Naime, sadnjom matičnjaka uz kupusnjače uticaćete na sprečavanje napada štetočina koje ih desetkuju. Ova biljka, koja vodi poreklo sa istočne obale Sredozemlja, koristan je stanovnik voćnjaka jer jača otpornost biljaka, a naročito ga je preporučljivo saditi pored breskve jer sprečava najveći problem u uzgoju te kulture – kovrdžanje lista.

U nastavku slede informacije koje su neophodne za uzgoj matičnjaka.

Zemljište za sadnju matičnjaka

Zemljište pre svega treba da bude rastresito i bez korova. Ovo se postiže jesenjom obradom zemljišta koju treba izvršiti što pre moguće i to na dubinu od 30 do 35 centimetara. Prilikom jesenje obrade zemljišta potrebno je uneti zgoreli stajnjak u količini od 25 tona po hektaru. Naročito je važno obaviti ovaj korak – jesenju obradu zemljišta, tamo gde padavine dostižu manje od 600 mm.

Topla preporuka je da se za sadnju matičnjaka biraju plodne gajnjače, aluvijalni nanosi i naravno černozem. Izbegavajte vodonepropustiva zemljišta i monokulturu – nemojte ga saditi na istoj parceli u periodu od najmanje četiri godine. Najbolji predusevi matičnjaku su upravo okopavine koje su đubrene stajnjakom.

Sadnja matičnjaka

Ovu višegodišnju biljku, koja na istoj parceli opstaje do osam godina, sadite na međuredni razmak od 50 centimetara dok je razmak u redu 25 (zbog bujnosti biljke matičnjaka). Ako je površina na kojoj sadite matičnjak mala to možete učiniti ručno, dok za veće površine može poslužiti sadilica za povrće. Za površinu od jednog hektara potrebno je 60 000 sadnica matičnjaka. Sadnice za jesenju sadnju se inače proizvode u hladnim lejama.

Zalivanje matičnjaka i temperaturni uslovi

U uzgoju matičnjaka potrebne količine vode mu morate obezbediti naročito pre samog cvetanja. Prvo navodnjavanje trebate obaviti nakon što posadite rasad, drugo tri nedelje nakon toga a naredno pred samo cvetanje. Potrebno je da PVK uvek iznosi 70 posto.

MatičnjakFoto:Pixabay

Iako je ova biljka ljubitelj sunčeve svetlosti i toplote, ona može podneti i nisku temperaturu. Ako ima snežnog pokrivača nema razloga za brigu, matičnjak će izdržati -25 stepeni, dok zimske mesece bez snega ne toleriše tako dobro, može se usporiti njegov rast i sinteza eteričnih ulja.

Okopavanje matičnjaka

Zbog velikog prisustva korova na parcelama pod matičnjakom neophodno je izvršiti tri međuredna okopavanja: Prvo, čim uočite korovske biljke, drugo dve do tri nedelje nakon toga i treće pred samu berbu matičnjaka.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica