URBANO BAŠTOVANSTVO: Kako gajiti ORIGANO u saksiji?

URBANO BAŠTOVANSTVO: Kako gajiti ORIGANO u saksiji?

Da je baštovanstvo moguće u urbanim sredinama i stanovima potvrđuje veliki broj saksija na balkonima, prozorskim oknima, pa čak i na krovovima zgrada. Mnoge kulture mogu da se gaje u saksijama, ali je svakako najpoznatiji uzgoj začinskog bilja. Razlog leži u tome što mnogi žele da im njihovi začini uvek budu sveži i na dohvat ruke, a pritom su začinske biljke dekorativne i neretko šire opojni miris.

Origano je neizostavni sastojak italijanske kuhinje, a ljubitelji pice naročito vole ukus ove začinske biljke. Njegov uzgoj nije ni malo zahtevan, te vrlo lako možete imati ukus i miris Mediterana u saksiji.

Zemljište za origano i đubrenje

Ova višegodišnja zeljasta biljka čije stablo uglavnom dostiže visinu od 60 centimetara voli rastresito i suvo zemljište. Najbolje je koristiti kombinaciju peska, univerzalne baštenske zemlje i perlita. Možete pomešati i baštensku zemlju i usitnjene ljuske jaja i u takvom supstratu gajiti origano. Zemljište treba da ima pH vrednost od 6 do 7.

Do oktobra meseca origano možete prihranjivati tečnim đubrivom za zelene biljke na svake dve nedelje.

[related_post id=“1″]

Zalivanje origana i pozicija za saksiju

To je kultura toplog podneblja te stoga ne iziskuje veliku količinu vode. Obavezno je da saksija u kojoj se gaji origano ima rupe na dnu i tacnu sa koje se prosipa višak vode jer prevelika količina vlage može uništiti biljku origana.

Nije potrebno prečesto zalivati biljke. Vodite se najboljim načinom provere da li biljkama treba vode: prstom dodirnite zemlju i ako je skroz suva tek onda biljku origana zalijte i to  najbolje ostajalom vodom (sipajte vodu u flašu i ostavite je da u njoj stoji 24 časa pre zalivanja). Naročito obazriv treba biti zimi sa zalivanjem jer biljka ulazi u fazu mirovanja – najčešće je potrebno zalivanje jednom u 10 dana do dve nedelje.

Kako je u pitanju mediteranska biljka jasno je da voli sunčevu svetlost i toplotu. Držite ga na balkonu na poziciji gde sunce dopire tokom najvećeg dela dana jer je origanu potrebno 6 do 8 sunčanih sati dnevno. Čim temperatura malo počne da pada vreme je da origano unesete u zatvoreno, najbolje je da ga držite na prozorskom oknu gde dopire svetlost. I zapamtite – što više sunčevih zraka origano upije to će imati intenzivniji ukus.

Izbegavajte da držite saksiju sa origanom blizu grejnog tela, ali i ulaznih vrata zbog promaje. Najbolja dnevna temperatura za uzgoj origana iznosi od 18 do 21 stepen, a noćna od 13 do 15.

Setva/sadnja origana

Ako ste pasionirani baštovan, origano možete gajiti iz semena. Posejte ga u martu mesecu. Seme pospite po supstratu i nemojte ga pokrivati zemljom jer je semenkama potrebna sunčeva svetlost kako bi uspešno klijale. Stoga saksiju ostavite na osunčanom prozoru nakon setve, seme će proklijati u periodu od 7 do 14 dana.

Ako sadite origano, to jest rasad, izaberite saksiju koja ima prečnik od makar 20 centimetara. U zemlju ubacite samo koren, pazite da stabljiku ne zakopate u zemlju jer ona onda počinje da truli. Origano možete saditi zajedno sa majčinom dušicom, ruzmarinom, lavandom i žalfijom jer sve ove biljke imaju dve stvari zajedničke: vole sunčevu svetlost i toplotu, kao i suvlje zemljište.

Nega origana

Kada se leto približava kraju na stabljikama origana, tačnije na njihovim vrhovima počinju da se pojavljuju crveni ili rozi cvetovi. Odrežite ih kako ne bi crpeli hranljive materije unaštrb zelenih listova. Takođe potrebno je redovno podrezivanje biljka, to jest otklanjanja listova kako bi biljka origana bolje rasla.

Pratite nas

PODELITE VEST

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

Izdvajamo

Prethodna
Sledeći

Povezane vesti

Najčitanije vesti

×

Prijavite se na newsletter

Saznajte prvi sve aktuelnosti