Ovo je jedna od NAJDEKORATIVNIJIH CVETNICA u bašti, a ne traži puno!

Ovo je jedna od NAJDEKORATIVNIJIH CVETNICA u bašti, a ne traži puno!

Kraj leta i početak jeseni pravi je trenutak da čujete nekoliko reči o ovoj prelepoj biljci, pošto ona može biti jedna od najdekorativnijih cvetnica u vašoj bašti, koju, ukoliko do sada niste gajili, obavezno trebate pribaviti. Ova biljka ne traži mnogo, a biće od višestruke vrednosti za vašu baštu. Evo nekih zanimljivosti o ovom cvetu.

roze hrizanteme

Reč je o hrizantemama. Hrizanteme spadaju u višegodišnje biljke, ali ih možemo gajiti i samo tokom jedne godine. Ovaj poluzimzeleni žbun produkuje tokom godine cvetove, a preko zime izmrzne njegov gornji deo. Bokor i malene grančice prezime i na proleće daju novu lisnu masu i žbun.

Najčešće se gaje kao kuglaste forme, rastu do 30 ili 40, čak i do 100 cm. Kugle sa obiljem cvetova predstavljaju pravi ukras za baštu, balkone, terase, bilo koji otvoreni prostor je u opticaju. Vrlo su lepe u jesen kada se uzgajaju pored ogolelog listopadnog bilja.

Zelena hrizantema

Zbog zelene boje dekorativna je i kada nema cvetove. A kada je već reč o boji, cvetovi mogu biti u beloj, roze, oranž, crvenoj boji… Hrizantema se može pronaći i cvetova zelene boje, vrlo karakterističnih, jer su bez pigmenata.

Šta sve simboliše hrizantema?

O hrizantemama se može čuti mnoštvo zanimljivih priča. Jedno kinesko predanje kaže da će onaj koji popije vodu sa potoka pored kog rastu hrizanteme imati dobro zdravlje.

roze hrizanteme

Mitovi nastali u ovoj zemlji često hrizantemu prikazuju kao simbol plemenitosti. Ovaj cvet je jedan od četiri cvetova koji su najčešće upotrebljeni da prikažu ljudske osobine. Hrizantema, lotus, božur i kamelija su grupa biljaka u Kini znana kao „Cveće godišnjih doba“ – u okviru dekorativnih umetničkih radova ova zemlja ih predstavlja i kao ljudske vrline i kao godišnja doba.

Privrženost ovom cvetu u Kini seže i izvan mita i predanja. Na primer, jedan grad u Kini se naziva „Grad hrizantema“. U pitanju je Ču-Hsijen.

Hrizantema ima veliku važnost kao simbol i u Japanu. Ona je od 910. godine proglašena za nacionalni cvet i Simbol sunca. Nadaleko je poznato i da se svake jeseni u ovoj zemlji proslavlja Festival hrizantema, odnosno „Praznik sreće“.

Na našim podnebljima ovaj cvet je simbol sećanja, i igra veoma važnu ulogu tokom Zadušnica (Dana mrtvih).

Prednosti uzgoja hrizantema

A sada, kada ste se upoznali sa mnogobrojnim simboličnim prikazima hrizanteme i videli cvet u raznim bojama, red je i da čujete koje prednosti postižete uzgojem ovog cveća.

Hrizanteme su otporne na sušu, vrlo retko obole i u maloj meri su privlačne štetočinama. Pored ovih prednosti važno je da se kaže i da su lake za  održavanje.

žuta i roze hrizantema

Prilikom sadnje hrizanteme odaberite mesto u bašti na kojem ima sunca najmanje šest sati u toku dana. Posadite je u dobro drenirano tlo.

Neposredno posle sadnje važno je obilno zalivanje. Zemlja ne bi trebalo da se osuši. Od trenutka kada se prime smanjite zalivanje na jedanput u nedelju dana.

Ako primetite smeđe donje listove, ili opadanje cvetova, to znači da ne zalivate biljku u dovoljnim količinama.

U zimskom periodu najpre će debeo sloj uvelog lišća zaštititi hrizanteme. Kada prođe prvi mraz dobro bi bilo da ih malčirate u obilnim količinama.

Posle zime odrezite stare stabljike hrizantema koje su prezimele. Kada biljka naraste 12 cm odrezite sa svakog izdanka 2-3 cm novog izrasta. Ponovite postupak kada naraste još desetak cm.

Ova tehnika se ponavlja do sredine jula i dobro je da je se pridržavate da bi hrizanteme ponovo cvetale u jesen.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica