Ove tri biljke pomažu protiv duvanskog dima u domu

Ove tri biljke pomažu protiv duvanskog dima u domu

Ukoliko ste pušač i mučite problem sa večitim duvanskim dimom u svom domu, radovaće vas činjenica da postoje biljke koje su pravi ekološki „usisivači“ istog. Mi smo za vas izdvojili tri biljke koje u tu svrhu možete da udomite, kao i priručnik uzgoja za svaku od njih.

FIkus bendžaminFoto: Pixabay

Fikus

U pitanju je biljka koja neutrališe duvanski dim, ali i bakterije, gljivice i prašinu, a smanjuje i nivo ugljen dioksida, kao i hemikalija koje ulaze u sastav lakova i boja. Ovaj ogromni benefit fikusa proističe iz toga što na njegovim listovima stanuju bakterije koje se hrane navedenim štetnim materijama. Prema tome, kako biljka raste, rastu njeni listovi, te rad bakterija postoje još efikasniji.

Glavna odlika fikusa je da je on ogromni ljubitelj svetlosti, te je nužno obezbediti mu je. Međutim, ako ga tokom letnjih meseci iznosite na terasu, potrudite se da mu pronađete polusenovito mesto.

Kada se drži u sobi, pobrinite se da sunčevi zraci padaju odozgo, te ga smestite na niskom stolu pokraj prozora. Fikus nikako ne podnosi temperaturne oscilacije i promaju, te ga držite podalje od toga. Takođe kada ga jednom smestite, trudite se da ne pomerate saksiju jer to može dovesti do opadanja listova. Pored toga, izbegavajte presađivanje odnosno radite to samo kada morate.

Tokom leta mu brišite lišće krpom sa mlakom vodom, na svakih nedelju dana. Brisanjem ćete prvenstveno otkloniti prašinu ali i osigurati snažniji rast biljke. Nakon što ste obrisali listove vlažnom krpom, uklonite višak vode suvom.

Zimi se treba pobrinuti da se sobna temperatura kreće od 10 do 15 stepeni.

Ukoliko su temperature niže i previše ga zalivate, uočićete žute listove koji će otpasti. Generalna temperatura koja mu najviše pogoduje je od 15 do 18 stepeni.

Što se tiče zalivanja, tokom zimskih meseci to se vrši jednom u 10 dana, a od proleća do jeseni dva puta u toku sedmice. Neka to bude ostajala voda sobne temperature. Kako ne biste prekomerno zalivali, ili naprotiv doveli do toga da vaša biljka bude žedna, svaki dan prstom pipnite zemlju na tri centimetra dubine, te je u zavisnosti od toga zalijte, ili pak pričekajte još par dana sa zalivanjem.


Kada je u pitanju zemljište, neka to bude rastresito zemljište sa malo peska, ilovače, treseta i humusa. Dakle dobra propusnost i drenaža su bitni. Kada je o prihrani reč, najviše zahteva elemenat azot kako bi njegovo zelenilo pravilno raslo.

Još jedan benefit fikusa je svakako taj što stvara osećaj da se nalazite u tropskoj šumi, uklapajući se u gotovo svako uređenje doma.

Bršljan

Još jedna biljka koja je zeleni prećiščivač vazduha od duvanskog dima i osvežava ga, ostavljajući vazduh sa boljim kvalitetom. Njegova prednost je velika otpornost i lakoća uzgoja.


Ova biljka koja je inače poznata i po tome da donosi sreću u zavisnosti od vrste zahteva različitu količinu svetlosti. Naime, ukoliko je u pitanju bršljan sa šarenolikim listovima, on voli dosta svetlosti, a ako imate zeleni bršljan obezbedite mu polusenu ako ga iznosite na terasu.

Međutim i ako imate šarenoliki, neka ne bude izložen direktnoj i jakoj sunčevoj svetlosti jer se u tom slučaju zemlja brzo suši, a bršljan se ne razvija pravilno. Nemojte se iznenaditi svakako ako vaša biljka prvih godina sporo raste i napreduje, to je normalno za bršljan. Važno je napomenuti i da ga ne iznosite na terasu kada su jaki vetrovi.


Tokom zimskih meseci temperatura ne sme da padne ispod 0, a kako tokom tog godišnjeg doba rade grejna tela, lišče mu treba vlažiti krpom koja je natopljena vodom.

Kada je reč o zalivanju, isti je princip kao i sa fikusom – leti i na jesen dva puta u toku nedelje, zimi jednom u 10 dana. Preporuka je da koristite kišnicu prilikom zalivanja. Od marta do osmog meseca kada zalivate dodajte i tečno đubrivo na svakih dve nedelje. Koristite ono za zelene biljke.

Voli ilovaču sa kombinacijom peska ili sitnijeg šljunka zbog dobre drenaže. Kada vidite da kroz rupe na dnu saksije izlazi koren, vreme je da ga presadite. To se uglavnom čini na svake tri godine.

Važna napomena: bršljan morate udaljiti od dece i kućnih ljubimaca jer ima vrlo otrovne listove.

Aloja veraFoto: Pixabay

Aloja vera

Jedna od važnih karakteristika ovog sukulenta je ta da pored rešavanja problema sa duvanskim dimom upija elektromagnetno zračenje televizora, računara, telefona. Upija formaldehid iz laminata, materijala za izolaciju, kao i benzen iz plastike i različitih farbi. Poznato je da se kod ove biljke na listovima javljaju tačke braon nijanse ukoliko vazduh ima visoku koncentraciju štetnih materija.

Kada je u pitanju najidealnija lokacija za njeno držanje, to je bez sumnje spavaća soba, jer je ona jedna od retkih biljaka koja tokom noći otpušta kiseonik. Možete je držati i u kuhinji jer je naprosto tu vrlo dekorativna. Samo je važno da izaberete mesto koje je osunčano (zahteva minimum 8 sati svetlosti), a kada otopli preko dana je iznesite na balkon, ali izbegavajte direktno sunce jer će joj listovi potamneti i doćiće do njenog sušenja.

Nije zahtevna kada je zalivanje u pitanju, tokom toplih dana je to jednom sedmično, a tokom zimskih čak jednom mesečno ne više, jer može doći do truljenja korena.

Izaberite širu i pliću saksiju koja će obavezno imati rupe na dnu kako bi oticao višak vode. Najbolje je napraviti mešavinu peska, šljunka i zemlje. Tokom prolećnih meseci prihranjuje se naročito fosforom.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica