10 razloga zbog kojih ćete početi da pijete crni čaj

10 razloga zbog kojih ćete početi da pijete crni čaj

Često se okrećemo određenim čajevima kada želimo da smanjimo menstrualne grčeve ili skuvamo šoljicu čaja za spavanje, crni čaj je jedna od najomiljenijih sorti, ali koja dobija vrlo malo aplauza zbog svojih prednosti. Stručnjaci su objasnili koje su to sve prednosti.

Pijenje crnog čaja je opcija zdravog napitka koji je bez šećera, kalorija i puno antioksidanata, kaže Amanda Holtzer, dijetetičar. U stvari, to je piće koje se najviše konzumira na svetu osim vode, što ga čini glavnim delom života mnogih ljudi.

Sve dok niste osetljivi na kofein, osećate se reagujući na sam čaj ili dodajete prevelike količine šećera svom napitku, redovno pijuckanje crnog čaja može dodati neke velike zdravstvene prednosti vašoj rutini, kaže Robin Foroutan, integrativni dijetetičar.

Pored toga, iako crni čaj ima neke velike zdravstvene prednosti, najbolje je da ga se čuvate ako imate anemiju, jer može smanjiti apsorpciju gvožđa, mišljenje je Ane Rios, dijetetičar.

Prednosti crnog čaja

Crni čaj štiti naše zdravlje

Pomaže vam da se fokusirate

Zbog sadržaja kofeina u crnom čaju, može vam pomoći u fokusu i nivou energije, kaže Holtzer. Kuvani čaj kao piće ima oko trećinu do polovinu kofeina u šoljici kafe. Dakle, odličan je za ljude koji žele taj dodatni podsticaj bez stimulativnog gutljaja.

„Budući da čaj sadrži kofein i L-teanin, jedinjenje koje pomaže vašem telu da stvara više smirujućih neurotransmitera, crni čaj vam može dati uravnoteženiji podsticaj“, navodi dijetičar Fortuna.

Jača zdravlje srca

Nedavno istraživanje je pokazalo  da dve ili više šoljica crnog čaja dnevno mogu smanjiti rizik od rane smrti od kardiovaskularnih bolesti, ishemijske bolesti srca i moždanog udara. Pored toga, čaj može pomoći u poboljšanju zdravlja i funkcije endotelnog sloja krvnih sudova, objašnjava Foroutan.

Može pomoći u održavanju pravilnog protoka krvi u celom telu i podsticati zdrav krvni pritisak. Fortuna kaže da je  utvrđeno da oni koji piju čaj imaju manji rizik od moždanog udara i ateroskleroze. Antioksidansi koji se nalaze u crnom čaju koji se nazivaju flavonoidi takođe mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih oboljenja.


Šoljica sa crnim čajem

Smanjuje LDL holesterol

Holtzer kaže da neka istraživanja pokazuju da osim ukupnog zdravlja srca, crni čaj u ishrani može smanjiti LDL holesterol, poznat kao “loš” holesterol u krvi. Druga istraživanja su otkrila da, iako nema uvek uticaj na ukupan ili HDL holesterol, može značajno da smanji koncentraciju LDL.

Smanjuje krvni pritisak

Nedavni naučni pregled je primetio da redovno pijenje crnog čaja može poboljšati krvni pritisak. Istraživanja su otkrila da pijenje crnog čaja može poboljšati rizike povezane sa onima koji pate od visokog krvnog pritiska, poput moždanog udara.


Poboljšava zdravlje creva

Antioksidansi prisutni u crnom čaju mogu pozitivno uticati na mikrobe creva, kaže Foroutan. Rios je dodao da polifenoli takođe mogu da podstiču rast bakterija hrane u crevima što dovodi do poboljšanja zdravlja creva. Takođe, istraživanja o pozitivnom uticaju polifenola na zdravlje creva to podržavaju.

Smanjuje zapaljenje

Crni čaj ima antioksidante zvane polifenoli koji mogu pomoći u smanjenju upale, kaže Rios, što zauzvrat može pomoći u smanjenju rizika od hroničnih bolesti. Holtzer dodaje da ovi polifenoli štite telo od oksidativnog stresa, koji može smanjiti rizik od hroničnih bolesti, upala, srčanih bolesti i raka.


Štiti od UV oštećenja

Postoje neka ubedljiva istraživanja o pijenju čaja i sprečavanju UV oštećenja usled izlaganja suncu navodi Fortuna. Ipak, svakako bi trebalo da nanesete kremu za sunčanje kada idete napolje jer je potrebno više istraživanja.

Crni čaj ima svojstva protiv raka

Istraživanja pokazuju da redovno pijenje čaja može smanjiti rizik od prerane smrti od raka. Čaj ima mnoga antikancerogena svojstva i može zaštititi vašu DNK od oksidativnog oštećenja što može smanjiti rizik od određenih karcinoma.

Balansira šećer u krvi

Naročito ako ne dodate zaslađivač u svoj čaj, to je piće bez šećera koje može pomoći u hidrataciji tela i ponuditi antiinflamatorne prednosti koje imaju pozitivan uticaj na šećer u krvi, naveo je Rios. Holtzer je dodao da je to takođe odlična opcija za one koji žele da stabilizuju šećer u krvi ili imaju predijabetes ili dijabetes.

Održava zdravu telesnu težinu

Iako su ljudi decenijama reklamirali čaj za mršavljenje, nedavni naučni pregled je primetio da redovna konzumacija crnog čaja može potisnuti varenje i apsorpciju masti i složenih šećera, potencijalno podržavajući zdravu telesnu težinu bez nelagodnosti u crevima.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica