Kako se gaji Šlajer – najšarmantniji cvet u buketu i bidermajeru

Kako se gaji Šlajer – najšarmantniji cvet u buketu i bidermajeru

Šlajer može biti jednogodišnja ili višegodišnja biljka, žbunastog oblika, a daje cvetove u roze, ljubičastoj i beloj boji. Vrlo se lako gaji, a bašti daje romantičan, prefinjen i nežan izgled. U buketima, najlepše izgleda kao pratilac ruža, a u cvećarama se može prodavati u svežem ili sušenom stanju. Saznajte kako da gajite i sušite šlajer.

Kako se gaji šlajer – najšarmantniji ukras buketa- © Pixabay

Šlajer ili gipsofila je cveće koje, pored ruža, a posebno u kombinacijama sa njima, ima graciozan izgled i jedna je od najšarmantnijih biljaka. Šlajer u buketima može da se kombinuje gotovo sa svim vrstama cveća.

Ne samo što ovaj cvet ukrašava svaki buket na svoj poseban način, već ulepšava i svaki vrt. U pitanju je brzorastući cvet i cveta sve do kasnih jesenjih dana.

Uzgoj i nega šlajera

Za uzgoj šlajera najbolje je da uzmete sadnice iz rasadnika, mada možete da ga sadite i iz semena u rano proleće (druga polovina aprila).

Šlajer traži sunce, voli suvu zemlju, neutralne pH vrednosti. Zemlja treba da bude dobro drenirana kako se voda ne bi puno zadržavala.

Šlajer je otporan na sušu, te nije potrebno da zemlja bude previše vlažna i ne traži česta zalivanja. Đubrivo se dodaje u malim količinama na proleće, kada se pojave izdanci. Prihrana se ne radi. Kod šlajera važi izreka: manje je više.

Kako se gaji šlajer – najšarmantniji ukras buketa- © Pixabay

Šlajer je vrlo otporan na parazite i bolesti. Jedino što može da mu se desi to je truljenje korena zbog preterane vlage, zato je potrebno u zemlju staviti što više peska pre sadnje, kako bi zemlja bila dobro drenirana. U proleće, mlade klice treba zaštititi jedino od puževa, koji vole da ih grickaju.


Kako negovati cveće kada ste na odmoru

Sredinom leta je potrebno orezati biljku, odnosno one cvetne grane koje su izbile više od drugih, kao i precvetale, suve grančice. Orezivanje će omogućiti novo cvetanje od sredine leta do jeseni.

Višegodišnje biljke mogu da prezime napolju samo je potrebno da pomognete da zemlja ne zadržava previše vlage, tako što ćete je izmešati sa peskom i piljevinom.


Kako se gaji šlajer – najšarmantniji ukras buketa- © Pixabay

Šlajer se u buketu najbolje slaže sa ružama, a u bašti jako lepo izgleda u kombinaciji sa lavandom, koja isto traži malo vode. Ako se biljke povežu, oblikovaće predivan prizor.


Donesite miris Mediterana u vaš dom – gajite lavandu!

Vrste šlajera

U zavisnosti od vrste, šlajer može imati ljubičasto-roze ili bele cvetiće. Može biti niska vrsta do 10 cm i ona koja raste uspravno, do impresivnih 120 cm. Pored toga možete odabrati jednogodišnju ili višegodišnju biljku.

Šlajeri sa roze cvetovima

  • Gypsophila Letchworth doseže visinu do 10 cm i cveta između maja i jula. Idealna je kao pokrivač i na prednjim površinama.
  • Gypsophila Rosenschleier je isto visine do 10 cm, a cveta dugo u leto.
  • Gypsophila Rosea je visine do 25 cm, period cvetanja je između maja i jula.
  • Gypsophila paniculata Flamingo je sa velikim, punijim cvetovima, visine 120 cm, raste vrlo razgranato i cveta između juna i avgusta.

Posebno izdvajamo Gypsophila elegans jer se pojavljuje u ružičastoj i beloj boji, a doseže visinu između 30-50 cm.

Kako se gaji šlajer – najšarmantniji ukras buketa- © Pixabay

Šlajer sa belim cvetovima

  • Gypsophila aretioides je najmanja vrsta sa visinom od samo 5 cm. Formira atraktivan pokrivač tla i odlična je za kameni vrt.
  • Gypsophila Compacta Plena je visine 20 cm. Ima velike cvetove, cveta brzo i gusto.
  • Gypsophila Festival Star uglavnom se sadi u saksijama. Dostiže visinu od 40 cm, što je optimalno za saksijsko cveće.
  • Gypsophila Bristol Fairy raste do 90 ili 100 cm, a počinje cvetati krajem juna.
  • Gypsophila Pacifica odlikuje se vrlo velikim cvetovima i visinom do 100 cm, a raste i u hladnijim krajevima.
Kako se gaji šlajer – najšarmantniji ukras buketa- © Pixabay

Sušenje šlajera

Možete sušiti samo šlajer koji visoko raste. Kada biljka dostigne visinu od 30,5-46 cm, možete je sakupiti i osušiti. Potrebno je da odaberete one cvetne grane koje imaju samo polovinu razvijenih cvetova, dok su drugi još pupoljci. Stabljike sa braon cvetovima ili oštećenim cvetovima se ne seku.

Ponovo zasecite stabljike pod toplom tekućom vodom. Svežite 5-7 stabljika sa kanapom ili gumicom. Obesite ih naopako u tamnoj, toploj i dobro provetrenoj prostoriji. Proverite cveće za 5 dana. Ako su cvetovi na dodir poput papira, sušenje je završeno. Ipak, ako i posle 5 dana nemaju taj suvi, papirni izgled, pustite ih još malo da se osuše.

Sad kad ste naučili kako se gaji i kako se suši šlajer možete da ga dodate vašoj bašti. Ako dobro savladate uzgoj i sušenje možete napraviti saradnju sa lokalnim cvećarama i prodavati ih u svežem i sušenom stanju.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica