Mini biljni vrt: Saveti za uzgoj lekovitog i začinskog bilja u gradskim uslovima

Mini biljni vrt: Saveti za uzgoj lekovitog i začinskog bilja u gradskim uslovima

Mini biljni vrt: Saveti za uzgoj lekovitog i začinskog bilja u gradskim uslovima - © Pixabay

Mini biljni vrt nije samo puki trend. To je potreba ljudi da ostanu u kontaktu sa prirodom u gradskim uslovima i imaju mini zelenu oazu mirisa u svom domu. Za male biljne vrtove najidealnije su začinske i lekovite biljke, jer su uglavnom niskog rasta, a miris i ukus koje donose sa sobom su nagrada koja ima posebno značenje.

Donosimo vam nekoliko bitnih saveta kako možete da započnete svoj mini vrt i bavite se uzgojem lekovitog i začinskog bilja kod kuće, a za svoje potrebe.

1. Odaberite svoje omiljeno bilje

Pre nego što počnete sa izradom svog mini biljnog vrta, trebalo bi da odaberete biljke koje ćete uzgajati. Sada je pravo vreme da razmislite o tome. Prvo, odaberite one koje vam se najviše sviđaju. Razmislite koje obroke najviše pripremate i koji su vam začini potrebni.

Kako sve biljke ne traže iste uslove, sledeće što treba da proverite da li se vaše omiljene biljke slažu međusobno ili ćete morati da ih razdvojite u različite kontejnere, a da dodate neke druge biljke, koje vole iste uslove kao vaša omiljena biljka.

Mini biljni vrt: Saveti za uzgoj lekovitog i začinskog bilja u gradskim uslovima - © Pixabay

2. Uzgoj iz semena

Ako ne uzimate rasad, već želite svoje biljke da uzgojite iz semena, najbolje je da započnete u zatvorenom prostoru. Na taj način će seme klijati mnogo brže. Seme je potrebno da posejete u male saksije. Vodite računa da one imaju drenažne rupe na dnu kako bi višak vode mogao da iscuri. 

Na primer, korijander i estragon vrlo brzo rastu. Pazite da između semena ima dovoljno prostora i prekrijte ih tankim slojem zemlje.

3. Kombinacija vrsta

Kao što smo već napomenuli, ne traže sve biljke iste uslove i istu negu, zbog čega je jako bitno da se kombinuje bilje koje traži istim režim nege u jednoj žardinjeri ili saksiji. 

Mediteransko bilje poput ruzmarina, majčine dušice, lavande, origana uživa u punom suncu i ne traži previše vode. Sa druge strane, vlašac i peršun, na primer, više vole polusenku i malo više vode.


Kao okvir za žardinjeru možete iskoristiti mentu. Ova biljka je jako laka za uzgoj.

4. Prebacivanje na stalno mesto

Na proleće, kada noću ne bude više mrazeva, biljke možete da presadite na stalno mesto i postepeno da iznosite napolje. Svaki put ostavite ih malo duže kako bi se navikle na spoljne temperature.


Ne treba predugo čekati da biljke iznesete napolje. Ako to uradite, počeće da se izdužuju, pokušavajući da rastu prema svetlosti. 

5. Čuvanje začinskog bilja

Sve što ste posadili možete i da sačuvate za zimu. Napravite male snopove bilja i obesite ih naopako na suvom i toplom mestu. Kada se osuše, čuvajte ih u posudi sa poklopcem na hladnom i tamnom mestu.


Začinsko bilje možete i da zamrznete, a na ovaj način možete da ih sačuvate najviše 6 meseci.

Sušeno bilje uvek malo izgubi na ukusu. Ali, ne brinite: majčina dušica, metvica, ruzmarin i origano i dalje će zadržati obilje arome.

Izvor: Collstrop

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica