Kako se gaji perila: Mirisno, sočno i lekovito bilje

Kako se gaji perila: Mirisno, sočno i lekovito bilje

Kako se gaji perila: Mirisno, sočno i lekovito bilje-  © Pixabay

Perila je predivna biljka sa mnogo namena. Bez obzira da li ste zainteresovani za uzgoj lekovitog bilja ili želite da obogatite svoju terasu ili baštu sa začinskim i lekovitim biljem u kulinarske svrhe, perila je sjajan izbor. Ova biljka ima jedinstvenu kombinaciju ukusa mente i orašastih plodova što je činim dobrim izborom za kulinarske čarolije. Može da se koristi i kao kućni lek protiv astme ili za umirenje želudca.

Uslovi za rast perile

Perila je jednogodišnja biljka koja uspeva gotovo u svim klimatskim zonama, a može da naraste i do metar visine. Odgovara joj potpuno osunčana pozicija ili delimično u senci, a na otvorenom bi trebalo da se sadi kada prođe sva opasnost od mraza. Ovoj biljci potrebno je dobro drenirano tlo i toplo vreme da bi napredovala.

Kako se sadi perila

Ako odlučite da posadite perilu u saksiji, da biste joj dali vremena za rast i razvoj, posadite seme otprilike dva meseca pre presađivanja. Semenu je potrebno jedna do tri nedelje da bi proklijalo. Seme se sadi tako što se položi u vlažno tlo u saksiji. Ne pokriva se zemljom, jer mu je potrebna sunčeva svetlost da bi proklijalo.

Nako sadnje semena, stavite saksiju na toplo mesto kako biste podstakli process klijanja. Kada sadnica dostigne visinu od 3 cm, vreme je da mladu biljku premestite na otvoreno.

Kako se gaji perila: Mirisno, sočno i lekovito bilje- © Wikimedia

Ukoliko želite perilu da sadite direktno u zemlju na otvorenom, možete to uraditi omaške. Nakon što proklija, potrebno je razrediti tako da između biljaka bude razmak u dužinu vašeg stopala.

Takođe, treba obratiti pažnju šta se sadi pored perile. Ova biljka ima veći korenov sistem koji može da se raširi i napravi problem korenskom sistemu biljaka koje su smeštene oko nje.

Nega i održavanje perile

Perila nije zahtevna biljka i potrebno je uraditi nekoliko osnovnih zadataka, kako bi lepo napredovala i bila predivan dodatak vašem vrtu. Potrebno je redovno uklanjati korov i zalivati. Takođe, neophodno je jednom mesečno prihranjivati.

Ukoliko već padaju dovoljne količine kiše svake nedelje, nećete morati da zalivate. Ukoliko se desi period suše, tada je potrebno redovno zalivanje.


Preporuka je metoda dubokog zalivanja. Umesto da svaki dan zalivate, možete je nekoliko dana u sedmici obilno zaliti. To osigurava vlagu sve do korena i omogućava biljci da je crpi oko sebe po potrebi.

Takođe, dobro ideja je da biljku zalivate u blizini korena pomoću sistema za navodnjavanje. Time se izbegava vlaženje lišća što pomaže u sprečavanju raznih gljivičnih bolesti.


Ako se odlučite da zalivate biljku po lišću, pobrinite se da to bude rano ujutro. To će biljci dati dovoljno vremena da se osuši.

Berba perile

Berba perile je jednostavan postpak. Obično se može ubrati otprilike osam nedelja nakon sadnje. Lišće se seče makazama, a mogu se koristiti u svežem stanju ili se mogu osušiti za kasniju upotrebu.


Ako se odlučite za sušenu varijantu, listove čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi.

Izvor: Gardening channel

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica