Svet poljoprivrede Prodavnica

Kleka – neizostavna biljka u alternativnoj medicini

Eterično ulje kleke veoma je cenjeno s obzirom na to da pomaže u iskašljavanju prilikom jačih prehlada. Kleka se primenjuje kao diuretik, kod astme, znojenja, ali stomačnih tegoba, jer ima izražena antibakterijska svojstva.

Kleka - © Pixabay 

U zavisnosti od mesta rasprostiranja ima više različitih naziva: smrekovina, obična borovica, fenja, kleka, klekovina, borovica. Brojna lekovita svojstva čine ovu biljku neizostavnom u alternativnoj medicini. Neke od prvih asocijacija koje se javljaju kod ljudi kada se pomene kleka su iglice i bobice. Upravo u tim delovima skoncentrisano je najviše lekovitih supstanci. Tako se, na primer, velika količina vitamina C nalazi u mladim izdancima, oko 100 mg vitamina C na 100 g izbojaka kleke. Od ostalih materija izuzetno je bogata voskom, smolama, taninima, vitaminima, mineralima, organskim kiselinama.

Lekovita svojstva kleke

Kleka predstavlja višegodišnji, zimzeleni, otporni, razgranati grm ili stablo. Lekovita je cela biljka s tim da su zeleni plodovi nelekoviti, dok lekovitost ispoljavaju sazreli ljubičasti plodovi kleke. Visina biljke iznosi i do 12 metara, dok su grmovi visine do dva metra. Listovi kleke su formirani u skupinama od po tri, a izgledom su uski, bodljikavi, dugi oko dva centimetra. Listovi su na početku vegetacije zeleni dok kasnije poprimaju tamniji izgled. Cvetovi koji se odlikuju dvodomošću su sitni, nalaze se u pazuhu listova, muški liče na klasje i žute su boje dok su ženski cvetovi bobičastog izgleda.

Kleka - © Pixabay 

Kleka cveta u aprilu i maju, dok plodovi sazrevaju u jesen. Plodovi su ono što je najznačajnije kod kleke jer su oni najlekovitiji pa im se prema tome posvećuje i veća pažnja. Plodovi su tamne, crne bobice koje sazrevaju tek druge godine. Tokom prve godine bobice su zelene, a nakon sazrevanja u drugoj godini dobijaju ljubičastu boju sa pepeljastom prevlakom. Čitava biljka poseduje karakterističan, aromatičan, miris.

Eterično ulje kleke

Kao što je već rečeno, kleka sadrži dosta različitih materija, a osnovni sastojak je eterično ulje (Aetheroleum Juniperi bacarum). Sadržaj ulja zavisi od porekla kleke i vremenu berbe plodova, te on može varirati od 0,5 do 2,5 odsto. Neki od glavnih sastojaka eteričnog ulja su: izobioneol, kamfen, kadinen, pinen, kamfor borovice; gorka materija koja se nalazi u plodovima je taninglikozid juniperin. Prilikom kupovine eteričnog ulja za oralnu upotrebu treba biti oprezan.

Biljka za sve: Od agave se prave tekila, brašno i veštački zaslađivači

Veoma interesantna činjenica je i to da se kleka mnogo koristi kao začin, naročito u evropskoj kuhinji. Dobro se kombinuje sa biberom, lovorom ali i nekim vrstama voća.

Sa lekovitošću kleke su manje-više skoro svi upoznati jer je mnogostruka. Primenjuju se čajevi, oparci, sirupi, te eterično ulje za lečenje mnogih bolesnih stanja ljudskog organizma. Eterično ulje je izuzetno cenjeno s obzirom na to da olakšava iskašljavanje. Kleka se primenjuje kao diuretik, kod astme, znojenja, stomačnih tegoba, jer ima izražena antibakterijska svojstva.

Kleka - © Pixabay 

Proizvodi od kleke ne preporučuju se trudnicama, niti osobama koje imaju problema sa bubrezima. Kod trudnica postoji mogućnost izazivanja kontrakcija materice. Pored navedenih bolesnih stanja kleka se primjenjuje i kod: vodene bolesti, nazeba, bolesti jetre, slabog apetita, dijabetesa, gonoreje, crevnih grčeva, jačanja živaca, otapanja kamenca i peska u žuči, išijasa, skorbuta. Kleka uspešno čisti i krv.

Berba lekovitih plodova obavlja se u jesen i zimu. Ukoliko se berba obavlja manualno odvija se veoma sporo te se preporučuje da drvo ili grm kleke bude protrešeno kako bi plodovi padali na pripremljenu podlogu. Sušenje plodova obavlja se isključivo u hladu, na suvom, prozračnom mestu.

Čaj od kleke

Primenjuje se za efikasno lečenje različitih oboljenja, naročito olakšava lečenje dijabetesa, želučanih ili crevnih tegoba. Za pripremu čaja neophodno je 2 kašičice zdrobljenih zrelih plodova preliti sa 400 ml ključale vode, potom ostaviti da odstoji nekih 10 minuta. Pripremljeni čaj piti dva puta dnevno bez zaslađivača.

Kleka - © Pixabay 

Sirup od kleke

Sirupi predstavljaju viskozne, slatkaste tečnosti u obliku otopina ili suspenzija. Izrađuju se otapanjem (dispergovanjem) leka i  pomoćnih matrerija uz zagrejavanje ili bez, otapanjem ili suspendovanjem lekova u običnom sirupu. Sirupi mogu sadržavati iscrpine iz biljaka, te se tada mogu koristiti i kao lekovi ili korigensi. Sirup po svom sastavu, a prema propisu važeće farmakopeje, treba da sadrži određenu količinu šećera; primjenjuje se 16 delova šećera sa 10 delova pročišćene vode (aqua destilata), 10% ekstrakta biljne droge i to se sve kuva.

Kako obaviti berbu i žetvu aromatičnog i lekovitog bilja

Sirup od kleke priprema se tako što se 170 grama plodova kleke prokuva u 1000 ml vode, nakon čega se zgnječe, potom prokuvaju sa 1000 ml vode, procede i ohlade. Dodaje se med (oko 60 grama) i promeša kako bi se dobila homogena otopina te sipa u odgovarajuću ambalažu. Naročito je delotvoran kod poboljšavanja apetita te se primjenjuju dve kašičice tri puta dnevno kod odraslih i jedna kašičica tri puta dnevno kod dece.

Autorka: Elbisa Šabanović, farmaceutski tehničar i magistar struke iz oblasti poljoprivrede

Tekst je originalno objavljen u magazinu Agro Planeta

Komentari