Kale – jednostavne za gajenje, a zarada dobra

Kale – jednostavne za gajenje, a zarada dobra

Porodica Đorđević iz sela Poljane, nadomak Obrenovca, odnedavno uspešno gaji kale. Na ideju o proizvodnji ove vrste cveća došli su sasvim slučajno. Počeli su sa jednim plastenikom u martu 2015. godine, sada imaju dva, a planiraju čak i proširenje proizvodnje.
 

 Kala - © Foto: Mirjana Stepić

O ovoj kod nas neobičnoj i retkoj proizvodnji razgovarali smo sa gospođom Sunčicom Đorđević. Ona se na proizvodnju kala odlučila uglavnom jer ne oduzima mnogo vremena, i zato što su lake za održavanje. Da bi bila uspešna u tome što radi, pomoć je potražila u stručnoj literaturi i na internetu.

Krenula sam u proizvodnju 2015. godine, u martu mesecu, sa prvim plastenikom, i ta prva proizvodnja jako je dobro prošla. Zatim smo proizvodnju proširili na još jedan plastenik, koji je posađen u decembru prošle godine“, kaže Sunčica Đorđević.

Otkrivamo vam sve što niste znali o kalama!

Za ovakvu proizvodnju treba imati moderne plastenike, koji će moći da zaštite biljke od jakih mrazeva. U dva takva plastenika ova porodica ima oko 2.500 kala.
 

Lukovice ovog cveta se kupuju jednom u toku godine. Svake godine se razmnožavaju, pa se od svake lukovice razmnože još 3-4.

Ovaj plastenik ima još dve folije unutar njega samog i tri sloja između kojih postoje vazdušne komore, zbog boljeg grejanja. I u novom plasteniku kale su uspele da se održe čak i na temperaturi do -20 ºC, tako da smo zadovoljni kako smo pregurali hladne dane tokom januara. Lukovice ovog cveta se kupuju jednom u toku godine. Svake godine se razmnožavaju, pa se od svake lukovice razmnože još 3-4. Cvetanje traje od oktobra do juna, s tim što je zimi slabijeg intenziteta“, objašnjava Sunčica Đorđević.
 

Sistem za grejanje plastenika - © Foto: Mirjana Stepić

Kala se kod nas najčešće gaji kao sobna biljka, dok u prirodi raste slobodno na vlažnim područjima koja u leto presuše. To je ono što je čini specifičnom. Kale zahtevaju mnogo svetlosti, ali i zaštitu od podnevne pripeke. Za vreme sunčanih dana optimalna temperatura na kojoj se ovaj cvet razvija je 18-20 ºC, a noću 16 ºC.

Porodica Blagojević – cvećari iz Ruskog Krstura za primer

Tokom zime kalama je neophodno dogrevanje u plasteniku, a novi sistem za grejanje plastenika porodice Đorđević funkcionisao je kako treba tokom ledenih dana, mada se moralo ložiti i tokom noći.
 

Kale zahtevaju mnogo svetlosti, ali i zaštitu od podnevne pripeke.

Po mom mišljenju, ova proizvodnja nije zahtevna, jer mi ne pada teško da uzgajam cveće. Kale su posađene u čistu zemlju i uglavnom se prehranjuju preko lista jednom nedeljno. Posadili smo ih u septembru i već su počele da cvetaju. Rascvetavanje traje od februara do juna. Svaki koren u toku jedne sezone može dati deset do petnaest cvetova“, rekla nam je Sunčica.
 

Pupoljak kale - © Foto: Mirjana Stepić

Naša sagovornica objašnjava da je zarada od proizvodnje kala uglavnom dobra, i da im se sve ono što su uložili u gajenje ovog cveta vratilo još u prvoj godini. Prvi plastenik koji su kupili koštao ih je oko 1.500 evra, ali su zato već naredne godine zaradili dvostruko. To ih je podstaklo da podignu i drugi plastenik. Prodajna cena jedne kale sada se kreće od 40 do 50 dinara, a u jesen kada ih ima manje, ovaj cvet može koštati i 200 dinara, dodaje Sunčica.

Iako se na tržištu ne može naći mnogo cveća, prodaja kala ide dobro, a distribucija se uglavnom vrši cvećarama u Obrenovcu i na Umci. Kala ima lep i atraktivan cvet, a njena sezona cvetanja je duga i traje nekoliko meseci.

 

Svaki koren kala u toku jedne sezone može dati deset do petnaest cvetova.

Prodaja je krenula još oko Nikoljdana, zatim je krenula intezivnija potražnja oko Nove godine, da bi oko Božića splasnula zbog velike hladnoće. Sada već kreće da raste potražnja ovog cveta jer se bliži 8. mart“, objašnjava Sunčica.

Ako ste ljubitelj cveća onda je FITOKOLAŽ PRAVA STVAR ZA VAS!

Ova domaćica ima dovoljno ljubavi i energije da uspešno obavlja posao koji radi. Ona polako stiče iskustvo, tako da već planira širenje proizvodnje. Zato, neće biti ništa čudno ako u toku naredne sezone u plasteniku porodice Đorđević, pored kala, procveta još neko atraktivno cveće.
 

Cvet kale - © Foto: Mirjana Stepić

Imali smo u planu pet plastenika, ali sada ćemo videti da li će to biti realizovano. Za sada nam odgovara ovakva proizvodnja i njome smo trenutno veoma zadovoljni“, zaključuje Sunčica Đorđević.

Kale su pre svega dekorativan cvet, mogu da rastu i do 1.80 metara visine, lepo se kombinuju u svim cvetnim aranžmanima. Za njih se veruje da simbolišu čistotu i smirenost, pa se zato često koriste i za svadbene bukete.

Sagovornica: Sunčica Đorđević, selo Poljane 

Foto: Mirjana Stepić

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica