VELIKI IZAZOV: Odabir BILJAKA za SENOVITI deo MALOG VRTA

VELIKI IZAZOV: Odabir BILJAKA za SENOVITI deo MALOG VRTA

Pravi izazov za sve baštovane je uzgoj biljaka u senovitom delu bašte. Da bi smo imali još veći izazov recimo da imate jako ograničen prostor u vrtu. Kako u ovakvim uslovima odabrati i posaditi biljke koje želite da negujete? Pokušaćemo da damo dobra uputstva u nastavku.

Pronađite biljku da u isto vreme bude trajna i dekorativna. U senovitom vrtu ima zelene boje, često u izobilju. Dodajte novu boju, novu nijansu. Odaberite biljku koja ima zanimljivo dekorativno rešenje na svom listu.

JAPANSKI DREN PREDLAŽEMO ZBOG DEKORACIJE

Predlažemo da odaberete japanski dren, mi ga uzgajamo kao zimzeleni lišćar, što znači da u toku cele godine i zime ima listove. Može se gajiti i u posudi kao zasebna biljka, ili u sklopu gde pomoću dve, tri posađene biljke formiramo žbun. Treća mogućnost je da ih posadimo kao jednu borduru. Posadite ih u redu sa rastojanjem oko 50 cm, i kako godinama biljka bude rasla oformiće se jedna dekorativna linija u bašti.

Primetićete da je za ovu vrstu karakteristična depigmentacija, što se vidi po poprskanoj žutoj boji na listu. Cvet japanskog drena se ne primećuje osim ako se ne rascveta u velikom broju, pa ovaj element često ne privuče pažnju kod ove vrste. Ali, nakon cvetanja biljka oformi plodove crvenkaste boje, oni ostaju do zime i imaju dekorativnu osobinu.

Kod japanskog drena dobra pogodnost je što se lako oreže i što možete više puta godišnje to da radite.

Jedan od velikih problema kod uzgoja ove biljke je što može da se ošteti u hladnoj zimi. Nemojte da se čudite ako primetite oštećenja kada ostavite biljku na vetrometini. Ali, ne brinite. Orežite delove koji su propali i osvežite biljku.

Ovo je prva biljka koju ste posadili u senovitom delu vrta i delimično poboljšali stanje. Koja je sledeća biljka?


UZ JAPANSKI DREN POSADITE I HORTENZIJE

Mi predlažemo hortenzije. Ovo su retke višegodišnje biljke koje mogu da izgledaju lepo u senovitom delu vrta, ali i da su privlačne cvetnice.

Tokom zime uglavnom potpuno gube list, osim u toplijim krajevima. Poznato je da se kod nas gaji kao niže ili kao biljke za posude. Sa biljkama narastu i do metar, metar i po visine. U sezoni da duge izbojke koji mogu da budu jako dugi. Na sebi nose naspramne pupoljke iz kojih rastu nove grane. Gajenje hortenzije zbog toga ima neke specifičnosti.

Foto: Canva

Vlažno i zemljište bogato humusom je preduslov za uspeh. Hortenzije mnogo vole vlagu, pa ih treba mnogo zalivati. Posle zalivanja važna je i prihrana. Ali, obratite pažnju da prihrana ove biljke utiče na nijansu hortenzije.


HORTENZIJA MENJA BOJU!

Njena lepa i fina roze boja dobija se kada se uzgaja u običnoj baštenskoj zemlji. Boja vremenom dobije tamnoplavu ili ljubičastu boju, to je znak da je zemljište kisele reakcije. Na ovu promenu možete i sami da utičete. Dobro bi bilo da upotrebite organske supstrate kako biste povećali kiselost. Oni u sebi treba da sadrže četine, treset, a poznata varijanta je i sulfatni oblik gvožđa koji se kupi kao tečna prihrana. U jednoj sezoni tretirajte zalivanjem i preko lista više puta. Vremenom se dobija druga boja. Ovako ste senovit deo bašte upotpunili lepim bojama.

Uz ove dobre dekorativne elemente predlažemo da dodate i trajnice.


HOSTE SU ODLIČNE ZA SENOVITE DELOVE!

Idemo od najpopularnijih trajnica, ovo su hoste. Poznate su i kao vodeni ljiljani. Mogu da imaju listove krupne i do 30 cm, boje bele ili zelene, mogu imati i izrezbaren oblik. Formiraju veliki broj izdanaka, mogu da narastu i pola metara u prečniku. Odaberite onaj deo gde možete da joj dozvolite da se raširi i opusti. I ova biljka je veliki ljubitelj vlage, dakle podrazumeva se obilno zalivanje. Prihrana ove biljke je jednostavna. Ne morate joj davati previše pažnje kada je red na prihranu pošto uspe i u siromašnoj okolini.

Foto: Canva

PUŽ JE NEPRIJATELJ HOSTE

Posle predloga kako da senoviti deo iskoristite tako da napravite jedan lep i privlačan kutak, ostaje da pripazite na puževe. Na senovitim mestima, pogotovo u vlažnim delovima često ćete primetiti ova bića. Hoste su im jedna od omiljenih biljaka koje mogu uništiti preko noći. Obratite pažnju i zaštitite hostu.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica